Siirry sisältöön
Self-verkkopalvelussa on huoltokatko tiistai-iltana 21.1.2025 klo 18 alkaen. Huoltokatkon arvioitu kesto on noin 30 minuuttia. Jos kirjautuminen Selfiin epäonnistuu, kokeilethan käyttää palvelua myöhemmin uudelleen. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Viisaudenhampaisiin liittyvät vaivat ovat opiskelijaikäisillä hyvin yleisiä. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 19–20 vuoden iässä. Puhkeaminen jatkuu yleensä 25 vuoden ikään asti, mutta 90 prosentilla nuorista aikuisista puhkeaminen jää tilan puutteen vuoksi vaillinaiseksi. Viisaudenhampaan puhkeaminen on useimmiten jaksottaista ja kivuliasta. Kipua, jomotusta ja ikenen arkuutta voi olla parinkin viikon ajan. 

Osittain puhjenneen viisaudenhampaan ympärillä oleva ien tulehtuu helposti, kun hampaan ja ikenen väliselle alueelle pakkautuu helposti ruokaa ja likaa. Alueen puhdistaminen on yleensä hankalaa. Tulehdusoireet liittyvät useimmiten alaviisaudenhampaisiin. Puutteellinen suuhygienia altistaa tulehdusoireille. Yli puolelta 20-vuotiaista joudutaan poistamaan ainakin yksi viisaudenhammas. Kaikkia viisaudenhampaita ei tarvitse poistaa. Hammaslääkäri arvioi poiston tarpeellisuuden tarkastuksen yhteydessä. 

Itsehoito 

Hyvä suuhygienia vähentää viisaudenhampaiden oireita. Osittain puhjenneena olevaa viisaudenhammasta voi ja pitää puhdistaa päivittäin. Puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ja sitä ympäröivän ienalueen oireilua voi hoitaa tilapäisesti ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä ja klooriheksidiinipitoisella suuvedellä.

Milloin hoitoon?

Jos viisaudenhampaan alueen kipu jatkuu pitkään tai kivut ovat toistuvia eivätkä edellä mainitut itsehoitotoimet auta, on syytä hakeutua hoitoon. Viisaudenhampaisiin liittyviä vakavampia, harvemmin esiintyviä oireita ovat suun avaamisen vaikeutuminen ja/tai kuume. Mikäli näitä ilmenee, on hakeuduttava hoitoon viipymättä.

Viisaudenhampaiden hoito

Tulehtuneen viisaudenhampaan ensiapuna on alueen puhdistus ja mahdollisesti antibioottihoito. Jos yläviisaudenhammas on puhjenneena ja puree tulehtuneeseen alaviisaudenhampaan limakalvoon, ensiapuna voidaan yläviisaudenhammasta hioa matalammaksi tai poistaa se.

Viisaudenhampaat röntgenkuvassa.
Viisaudenhampaat röntgenkuvassa

Yleensä viisaudenhammas poistetaan akuuttivaiheen rauhoituttua. Poistojen suunnittelua varten tarvitaan hampaiston röntgenkuva. 

Myös oireettomia viisaudenhampaita voidaan joutua poistamaan, jos hammaslääkäri arvioi niistä olevan myöhemmin haittaa. Viisaudenhampaiden hoitosuunnitelma kuuluu opiskelijan ensimmäiseen hammaslääkärin tekemään suun tutkimukseen.

Osittain puhjenneet tai puhkeamattomat viisaudenhampaat poistetaan leikkauksellisesti paikallispuudutuksessa.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Hammaslääkäri / 18.9.2024