Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

Peniksen päässä sijaitseva terska, joka on ainakin osittain esinahan alla, on herkkää ihoa, ja sen alueella esiintyy erilaisia ihon tulehduksia. Aikuisena ahdas esinahka voi myös altistaa bakteeritulehduksille.

Terskan ärtymisen yleinen syy on liiallinen hygienia. Jos alapesuja tehdään saippualla ja/tai useita kertoja päivässä niin terskan alueen normaali bakteerikanta häiriintyy ja riski ihon kuivumiseen, ärsytysoireisiin ja ihottumiin lisääntyy. Peniksen pesuun ei suositella käyttävän saippuaa tai pesunesteitä. 

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema terskassa on yleinen. Sen syynä on talirauhasten ja muiden ihon ja limakalvon rauhasten runsas erite esinahan alla. Alueen normaaliin mikroskooppiseen kasvustoon kuuluvat hiivasienet ja bakteerit hajottavat eritettä, jolloin se härskiintyy. Härskiintymisen seurauksena esinahan alle kertyy ärsyttäviä aineita. Limakalvo alkaa punoittaa, kutista, kirvellä ja hilseillä.

Itsehoito

Haalea tai lämmin vesipesu kerran vuorokaudessa riittää hyvin ja mikäli kärsit kuivasta ihosta talvikaudella voit käyttää pesun jälkeen hajusteetonta perusvoidetta terskan alueella kuivaa ja ärtynyttä ihoa hoitamaan.

Tali-ihottumassa hoitona on pesu vedellä ja intiimialueelle sopivalla pesunesteellä kahdesti päivässä niin kauan, kun tulehdusvaihe kestää. Pesun jälkeen terska ja esinahka kuivataan ja laitetaan antiseptistä hydrokortisonivoidetta. Ihottuma rauhoittuu yleensä muutamassa päivässä. 

Milloin hoitoon?

Jollei ihottuma ole hävinnyt kahdessa viikossa, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Terskan alueella esiintyy samoja kroonisia ihottumia, joita esiintyy kaikilla muillakin ihoalueilla. Terskan alueella esiintyy myös kosketusallergiasta johtuvaa ihottumaa, kuten esimerkiksi kondomista aiheutuvaa kumiallergiaa. Hiivasienen kasvua esiintyy ihan normaalisti ja ilman oireita terskan alueella, mutta joskus se saattaa aiheuttaa kutinaa tai kirvelyä peniksen päähän tai vaaleaa eritettä esinahan alle. Pitkäaikainen oireilu tulee aina selvittää ammattilaisen vastaanotolla. 

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 7.7.2022