Kurkkukipu
Kurkkukivulla tarkoitetaan yleensä nielun ja kaulan alueen kipuja. Koska alueella on monenlaisia kudoksia ja nielu osallistuu sekä hengitykseen että nielemistoimintaan, kivun syytkin ovat moninaiset. Kurkun kipu säteilee usein korviin ilman, että korvissa on vikaa.
Kurkkukivun syitä
Yleisimpiä syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen.
- Nielun tai nielurisojen tulehdus voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Tavallisin bakteeritulehdus on streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus ”angiina” mutta paljon yleisempiä ovat hengitystievirusten aiheuttamat nielun tulehdus ja kipu. Angiinan tapainen kurkkukipu ilman nuhaa ja yskää liittyy myös viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin.
- Tavallisen viruksen aiheuttaman nuhan tai muun nuhan yhteydessä nenä tukkeutuu jolloin suun kautta tapahtuva hengitys kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua nielussa ja kurkussa.
- Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, yleisimmin tupakka, mutta myös pölyt ja kemikaalit.
- Kilpirauhasen tulehdus voi tuntua pitkällisenä jomotuksena joko kilpirauhasen seudussa kaulan alaosassa tai myös leukaperissä ja jopa korvan seudussa.
- Kurkunpään jännittämisestä johtuva lihasten jännittyminen aiheuttaa palan tunnetta ja mahdollisesti kipua kurkunpään seudussa
- Kiireellistä
hoitoa vaativat tilat, joissa kurkkukipuun liittyy hengitysteitä ahtauttava
ongelma, kuten allerginen turvotus tai vierasesine, tai hankala tulehdus, kuten
kurkkupaise tai tulehdus kurkunkannessa tai
- Nielemiseen liittyvä kipu, joka ei liity hengitystietulehdukseen, voi olla merkkinä limakalvovauriosta tai harvemmin kasvaimesta.
Itsehoito
Viruksen aiheuttama kurkkukipu on usein ensioire flunssasta, joka menee ohi itsestään muutamassa päivässä, mutta voi haitata elämää aika paljon. Virustautiin voi liittyä lievää lämpöilyä (alle 38,5 astetta) ja nenän tukkoisuutta sekä flunssainen olo. Jos vaivaan ei liity kaulan, nielun tai kasvojen turvotusta, hengitysvaikeuksia tai muuta oloa selvästi hankaloittavaa oiretta, tilaa voi hoitaa itse. Kipua voi hillitä tulehduskipulääkkeillä ja lämpimillä juomilla. Myös puudutteita sisältävät imeskelytabletit voivat antaa tilapäistä helpotusta.
Tupakan tai muun ärsykkeen aiheuttamaan kipuun auttaa ärsykkeen välttäminen.
Milloin hoitoon?
Tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos kurkkukipu pitkittyy. Pitkittyneestä kurkkukivusta puhutaan, kun oireet kestävät yli viikon. Tutkimuksille on tarvetta myös silloin, kun syynä ei ole mikään ilmeinen itsestään paraneva tai poistettava syy.
Hoitoon on hakeuduttava vuorokauden sisällä, jos kurkkukipuun liittyy:
- korkea kuume tai
- voimakas toispuoleinen kurkkukipu.
Terveydenhuollon ammattilaiseen on otettava yhteyttä, jos kurkkukipuun liittyy jokin seuraavista:
- yleistilan heikentyminen
- vaikeus avata suuta
- vaikeus niellä nesteitä tai sylkeä
- puheen puuroutuminen
- hengityksen vaikeus
- kovan kurkkukivun paheneminen makuulla
- selvästi näkyvä turvotus kaulalla
- nieluun on mennyt syövyttävää ainetta tai vierasesine
Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta
YTHS Yleislääkäri / 3.7.2023