Siirry sisältöön
Self-verkkopalvelussa on huoltokatko tiistai-iltana 21.1.2025 klo 18 alkaen. Huoltokatkon arvioitu kesto on noin 30 minuuttia. Jos kirjautuminen Selfiin epäonnistuu, kokeilethan käyttää palvelua myöhemmin uudelleen. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Jälkiehkäisy on raskaudenehkäisyn varamenetelmä, jota käytetään varsinaisen ehkäisyn epäonnistuttua tai suojaamattoman yhdynnän jälkeen. 

Yhdynnän jälkeen tarvitaan jälkiehkäisyä, jos

  • ehkäisyä ei ole käytetty, kondomi on rikkoutunut tai jäänyt emättimeen.
  • ehkäisypilleri unohtuu taukoviikkoa seuraavien seitsemän päivän aikana. Jälkiehkäisyä ei tarvita, jos yksittäinen pilleri unohtuu myöhempinä pillerijakson päivinä.
  • useampi pilleri unohtuu, jälkiehkäisy tarvitaan ja kondomia käytetään edellä olevan ohjeen mukaisesti. 

Jälkiehkäisy ei tehoa, jos on jo raskaana. Jälkiehkäisytabletit saa apteekista ilman reseptiä ja eikä niihin ole ikärajaa. Apteekki antaa myös asiaankuuluvan ohjauksen. Jos olet epävarma tilanteestasi tai haluat keskustella päätöksestäsi ammattilaisen kanssa ota yhteyttä ajanvaraukseemme. 

Hormonaalinen jälkiehkäisy

Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävä valmiste sisältää yhden tabletin 1,5 mg levonorgestreelia. Pakkauksen saa apteekista ilman reseptiä iästä riippumatta. Apteekin henkilökunta antaa neuvonnan sekä kirjallisen ohjeen. Tabletit pitää ottaa mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Menetelmä on sitä tehokkaampi, mitä aiemmin suojaamattoman yhdynnän jälkeen sitä käytetään. Valmisteen käytölle ei ole terveydellisiä vasta-aiheita eli sen käytöstä tarpeen vaatiessa ei ole haittaa. 

Toinen vaihtoehto on ulipristaalia sisältävä tabletti. Se on niin sanottu progesteronireseptorin muuntelija. Valmistetta saa apteekista yhden tabletin pakkauksen ilman reseptiä iästä riippumatta. Apteekin henkilökunta antaa ohjeet tabletin käytöstä. Se voidaan ottaa viiden päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Ehkäisyteho vastaa levonorgestreelia, kun jälkiehkäisyä käytetään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Kun aikaa suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut 72–120 tuntia eikä kierukkaa voida asentaa, on ulipristaali tällä aikavälillä mahdollisesti tehokkaampi kuin levonorgestreeli.

Jälkiehkäisytablettien mahdolliset haittavaikutukset:

  • Pahoinvointi 
  • Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa lääkkeen otosta, otetaan uusi annos välittömästi.
  • Huimaus, uupumus, päänsärky, alavatsakivut
  • Rintojen pingotus, vuotohäiriöt

Kierukka

Kuparikierukan asennus on tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Asennus pitää tehdä kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä, näin raskaus alkaa enintään 1–2 prosentilla hoidetuista.

Kuparikierukan etuna on, että jatkoehkäisy tulee hoidettua samalla. Haittoihin kuuluu mahdollinen tulehduksen riski, jonka estämiseksi tarvittaessa voidaan antaa ennaltaehkäisevä antibioottihoito. Kuparikierukan asennustoimenpidettä ei ole mahdollista toteuttaa YTHS:n toimipisteissä. 

Jälkiehkäisyn teho

Kuparikierukka on jälkiehkäisymenetelmistä tehokkain: raskaaksi tulee vain 0,1 prosenttia. Jälkiehkäisytabletin käyttäjistä 1–5 prosenttia voi tulla raskaaksi, joten raskaustestin teko on tarpeen, mikäli kuukautisvuoto ei tule ajallaan. Myös kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus on huomioitava, joten testi kannattaa tehdä, jos vuoto on poikkeavan niukka tai kivulias. Jälkiehkäisyn ongelmissa ota yhteyttä aina terveydenhuollon ammattilaiseen. 

Muistathan:

  • Jälkiehkäisy on kertaluontoinen ensiapu, ei jatkuva ehkäisykeino. Huolehdithan jatkoehkäisystäsi
  • Hoidon teho on sitä parempi mitä nopeammin suojaamattomasta yhdynnästä tabletit otetaan.
  • Hormonaalisten haittojen vähentämiseksi jälkiehkäisyä suositellaan käytettäväksi enintään yhden kerran kuukautiskierron aikana ja enintään kolme kertaa vuodessa.
  • Ehkäisy seuraaviin kuukautisiin saakka tulee varmistaa muilla tavoin.
  • Jälkiehkäisy ei suojaa seksitaudeilta.
  • Imetyksen aikana jälkiehkäisy on sallittu, mutta imeväisen voi suojata lääkkeeltä lypsämällä maito pois kerran levonorgestreelin aloittamisen jälkeen, ulipristaaliasetaatin jälkeen imettämistä ei suositella 36 tuntiin. 
  • Tee raskaustesti, jos seuraavat kuukautiset ovat yli 5 päivää myöhässä tai vuoto on poikkeavaa.

Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

YTHS Yleislääkäri / 5.7.2022 

Palvelut käytössäsi