Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

Siitepöly, eläinepiteeli ja toisinaan pölypunkki voivat aiheuttaa allergisia oireita.

Pähkinäpensaan kukinta voi alkaa jo helmikuulla, ja lehtipuut aiheuttavat oireita Etelä-Suomessa maaliskuulta toukokuulle. Heinät kukkivat kesä-heinäkuussa, pujo kesän lopulla.

Oireet

Tyypillisiä allergisia silmäoireita ovat silmien kutina, punoitus, turvotus ja kyynelvuoto. Nenässä oireet ovat samankaltaisia: kutinaa, aivastelua ja nuhaa. Allergiset oireet liittyvät allergeenialtistukseen, esimerkiksi siitepölyjen kukintaan tai altistumiseen eläinpölyille. Myös astmaoireet voivat olla allergian laukaisemia.

Kaikki nuha ei ole allergista, vaan voi olla myös ei-allergista ympärivuotista nuhaa, jota pahentavat ympäristön ärsykkeet kuten lämpötilan vaihtelu. Myös silmäoireita esiintyy ilman allergioita esimerkiksi kuivasilmäisyyden takia.

Itsehoito

Oireenmukaista hoitoa allergioihin on helposti saatavilla apteekista ilman reseptiä. Sisäinen antihistamiini on tärkein ja sen säännöllinen käyttö kannattaakin aloittaa heti ensioireisiin keväällä. Jos päivittäinen antihistamiini ei riitä, saa apteekista nenäsuihkeita, jotka ovat antiallergisia (antihistamiini-tai kromoglikaattitipat) tai kortisonipohjaisia. Antihistamiini- ja kromoglikaattitipat rauhoittavat silmäoireita.  Allergialääkkeet ovat turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä. Ulkoilumaastojen valinta, päivittäinen suihku ja vaatteiden vaihto vähentävät osaltaan siitepölyaltistusta.

Säännöllinen päivittäinen allergialääkitys on selvästi tehokkaampi kuin satunnainen oireiden lievitys. Sammuta kevään ensimmäiset oireet kunnolla, niin loppukesä sujuu helpommin, vaikka koivuallergian lisäksi olisi allergia myös heinille tai pujolle. Tehokas hoito pienentää myös astmariskiä.

Eläinepiteeliallergiassa oireita tulee suorassa tai epäsuorassa eläinkontaktissa. Allergeeneja on niin laajasti tarjolla, että oireena voi olla myös ympärivuotinen nuha-silmäoireilu. Myös eläinallergiassa siedättyminen on mahdollista. Koira-allerginen voi onnistua luontaisesti siedättymään lemmikin hankittuaan, jos oireilu ei ole ollut voimakasta.

Milloin hoitoon?

Jos itsehoito on tehokasta ja riittävää, ei tarvita erityisiä allergiaa varmistavia tutkimuksia tai testejä. Myös ristiallergiat ovat yleensä kokemusperäisesti selviteltävissä.

Hakeudu kuitenkin hoitoon, jos joudut käyttämään runsasta lääkitystä tai oireet eivät kunnolla lievity. Astmaan viittaava hengenahdistus tai sitkeä yskä allergiakaudella on myös aihe hakeutua tutkimuksiin. Hoitoon hakeutuminen on myös paikallaan, jos allergiaoireet vaikuttavat opiskeluun tai tulevan ammatin harjoittamiseen.

Hoito

Lääkärin reseptillä määräämät allergialääkkeet ovat pitkälti samoja kuin itsehoitotuotteet. Jos siitepölyallergiaoireilu ei asianmukaisella lääkehoidolla riittävästi lievity, voidaan myös harkita siedätyshoitoa koivun tai timotein siitepölylle. Siedätyshoito toteutetaan pistoshoitona tai tablettihoitona ja kestää 3 vuotta.

Ihotautilääkäri 22.2.2023