Akne
Akne on yleinen syy hakeutua yleislääkärin vastaanotolle opiskelijaterveydenhuollossa. Aknepotilaat muodostavat merkittävän potilasryhmän myös ihotautien erikoislääkärin vastaanotolla. Akne ei liity kaikilla vain murros- tai nuoruusikään. Se ei myöskään ole aina lyhytaikainen kosmeettinen pulma, vaan voi hoitamattomana jatkua läpi koko nuoruus- ja aikuisiän.
Akne voidaan jakaa ihomuutosten vaikeuden ja luonteen mukaan kolmeen päätyyppiin. Päätyyppien hoitolinja ja lääkevalinnat poikkeavat toisistaan.
Aknetyypit ja niiden tyypilliset piirteet
Ei-tulehduksellinen | Musta- ja valkopäitä eli avo- ja umpikomedoja, ei-tulehtuneita näppylöitä |
Tulehduksellinen | Mustapäitä ja tulehtuneita, märkäpäisiä näppylöitä |
Vaikea, syvä akne | Syviä märkäpesäkkeitä, onteloita, jättää arvet |
Aknen omahoito
- Akneiho sietää yleensä hyvin normaalin pesun vedellä tai ihon pH:ta alentavilla pesunesteillä. Liiallinen pesu kuitenkin kuivattaa ihoa ja voi myös ärsyttää aknea.
- Kaikkea kosmetiikkaa ei tarvitse välttää, mutta tuotteiden valinnassa on oltava huolellinen; rasvaiset, peittävät, öljyiset ja ihon huokosia tukkivat voiteet ja aurinkosuojatuotteet pahentavat aknea.
- Kosmetologin suorittamasta ihonpuhdistuksesta voi olla lyhytaikaista hyötyä aknen muun hoidon lisänä.
- Mustapäitä ei kannata omatoimisesti tyhjentää eikä puristella tulehtuneita ihomuutoksia – tällöin ihon tulehdusreaktio useimmiten vain hankaloituu.
- Paikallishoitotuotteet ovat tärkeä osa aknen omahoitoa.
- Yleensä paikallishoitotuotteilla hoidetaan koko se ihoalue, missä akne oireilee
- Alussa ilmenevä ärsytysoireilu on hyvin tavallista. Se menee yleensä ohi, kun iho tottuu paikallishoitoaineeseen.
- Jos iho kuivuu tai punoittaa, voi hoitokertoja harventaa tai pitää taukoja. Kosteusvoiteen voi myös levittää iholle heti aknehoitotuotteen kuivuttua.
- Paikallishoitotuotteita saa apteekista myös ilman reseptiä. Osaan tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti.
Milloin hoitoon
Akneen kannattaa lähteä hakemaan lääkäriltä apua silloin, kun oireet ovat kiusallisia ja häiritsevät arkipäiväistä elämää. Aknen hoidosta vastaa yleensä yleislääkäri. Tarvittaessa yleislääkäri voi lähettää potilaan jatkohoitoon ihotautien erikoislääkärille.
Kelan ja STM:n opiskeluterveydenhuollon palveluja koskevan linjauksen mukaan YTHS:ssä ei voida toteuttaa aknen isotretinoiinihoitoa (lisätietoa hoidosta kohdassa Aknen hoito) eikä siihen liittyviä laboratoriokontrolleja. Mikäli YTHS:n lääkäri arvioi isotretioniinilääkityksen potilaalle tarpeelliseksi, tekee lääkäri lähetteen ihotautien poliklinikalle erikoissairaanhoitoon.
Aknen hoito
Hoito valitaan aina aknetyypin mukaan. Hoitomuodon valinnassa otetaan huomioon myös lääkärin ja potilaan yhdessä parhaaksi katsomat hoitokeinot. Aknehoidoilla pyritään hillitsemään talinmuodostusta, pehmittämään keratiinitulppaa eli sarveistulppaa sekä vähentämään bakteerikasvua ja ihon tulehdusta. Aknen hoitoon on olemassa monia eri lääke- ja hoitovaihtoehtoja. Sopivan valmisteen löydyttyä akne saadaan rauhoittumaan suurimmalla osalla potilaista.
- Lieviä aknemuotoja hoidetaan paikallishoidolla. Jos paikallishoidot eivät muutamassa kuukaudessa tehoa, vaihdetaan valmistetta tai siirrytään tablettimuotoisiin lääkkeisiin. Jos paikallishoito tehoaa hyvin, jatketaan sitä ylläpitohoitona useiden kuukausien tai jopa vuosien ajan. Jos suunnittelet raskautta, neuvottele lääkärin kanssa paikallishoidon jatkamisesta raskausaikana.
- Vaikeampiin aknemuotoihin valitaan heti hoidon alussa suun kautta annosteltavat lääkkeet. Yleisin tablettimuotoinen lääkitys on useita kuukausia kestävä antibioottikuuri. Tähän hoitoon yhdistetään aina paikallishoito, jota jatketaan antibioottihoidon päätyttyä.
- Sekä antibiootti- että paikallishoidon teho on tilapäinen – valmiste auttaa vain niin kauan kuin se on käytössä.
- Naisilla voidaan käyttää aknen hoidossa ehkäisypillereitä, joilla on aknea rauhoittava vaikutus. Samalla lääkkeellä voi siis tarvittaessa hoitaa sekä iho-ongelman että ehkäisyn.
- Ihotautien erikoislääkäreillä on edellä mainittujen hoitojen lisäksi mahdollisuus hankalissa, pitkittyneissä tai muille hoidoille reagoimattomissa aknemuodoissa käyttää tehokasta tablettilääkitystä, isotretinoiinia. Isotretinoiinin käytön aikana tulee huomioida tarkoin sen käyttörajoitukset, joihin lukeutuu muun muassa ehdoton raskauskielto koko kuurin ajan sekä vielä kuukauden ajan kuurin päättymisen jälkeen. Lisäksi isotretinoiinin käyttö aiheuttaa sivuvaikutuksena muun muassa ihon ja silmien kuivumista. Ihotautilääkäri seuraa isotretinoiinihoidon toteutusta koko kuurin ajan. Vaste isotretinoiinia sisältävälle lääkkeelle on yleensä erinomainen ja haitat pysyvät hallittuina lääkkeen sopivaksi säädetyllä annostelulla.
Lähteet: Duodecim, Terveysportti, Lääkärin tietokanta
YTHS Digitaalisten palvelujen Iho- ja allergiatiimi/ 21.5.2024