Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

Hampaiden kemiallista kulumista, jossa hammaskiille liukenee happojen vaikutuksesta, kutsutaan hampaiden eroosioksi. Eroosiota aiheuttavat erityisesti happamat juomat ja ruuat sekä suuhun nouseva mahaneste esimerkiksi refluksitaudissa ja syömishäiriöissä. Syytekijät ovat usein moninaisia ja liittyvät usein elintapoihin, esimerkiksi epäsäännölliseen ateriarytmiin tai happamien juomien nauttimiseen. Myös narskuttelu lisää pehmentyneen hammaskiilteen kulumista.

Alla olevasta kuvasta näet, miten ruoka-aineet sijoittuvat pH-akselille. Hampaille haitallisia ovat useimmat mehut, virvoitusjuomat, urheilu- ja energiajuomat, makuvedet, maustetut kivennäisvedet ja alkoholijuomat. Ruokatuotteista eroosiota voivat aiheuttaa esimerkiksi etikkasäilykkeet, hedelmäkarkit, useimmat hedelmät ja marjat, etikkaa sisältävät salaatinkastikkeet ja maustekastikkeet, vaikkapa ketsuppi.

Tarkista ph-arvot hakukoneella

Tiedätkö, millaiset ovat eri ruoka-aineiden pH-arvot? Syötä hakukenttään ruoka-aine, esimerkiksi banaani, ja saat tietää, millainen pH-arvo tuotteella on.

Näin eroosio näkyy hampaissa

Suussa hammaseroosio näkyy ja tuntuu esimerkiksi kiilteen silkkimäisenä himmenemisenä, etuhampaiden kärkien rispaantumisena ja lohkeiluna, hammasluun paljastumisena, vihlontana ja kipuherkkyytenä sekä pitkälle edetessään purennan madaltumisena.

Näin hammaseroosio näkyy hampaissa
Näin hammaseroosio näkyy hampaissa

Happamia ruokia ja juomia olisi paras nauttia aterioiden yhteydessä ja silloinkin kohtuudella, korkeintaan 3-4 kertaa päivässä. On hyvä muistaa, että terveellisetkin tuotteet voivat olla hampaille haitallisia, jos niitä napostellaan pitkin päivää. Niin sanotut turhat happamat tuotteet, kuten energiajuomat, limut ja mehut, kannattaa jättää erityistilanteisiin. Happaman syönnin yhteydessä olisi hyvä nauttia kalsiumia sisältäviä tuotteita, jotka neutraloivat happoja.

Hoidossa tärkeintä on saada hampaiden erosiivinen kuluminen pysähtymään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kysy rohkeasti hammaslääkäriltäsi löytyykö hampaistasi kulumismuutoksia, jos se ei tule ilmi vastaanottokäynnillä!