Siirry sisältöön

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Se sisältää muun muassa seksuaalisen kehityksemme, seksuaalisen suuntautumisemme, biologisen sukupuolemme ja sosiaalisen sukupuoli-identiteettimme sekä lisääntymisen. Seksuaalinen minäkuva on tärkeä osa persoonaamme, ja sitä voi ilmentää ajatuksissa, mielikuvissa, tunteissa ja kehossa sekä suhteissa itseen ja toisiin.

Seksuaalisuuteen voi kuulua myös seksuaalinen toiminta eli seksi yksin, toisen tai toisten kanssa toteutuen. Seksuaalisuus on sitä, mitä me olemme, ja seksi sitä, mitä me valintamme mukaan teemme tai emme tee. Oman seksuaalisen identiteetin tunteminen voikin tarkoittaa myös seksuaalista hyvinvointia ilman, että siihen sisältyy lainkaan seksuaalista toimintaa.

Kokonaisterveyttä tukevan seksuaalisuuden edellytykset

Hyvinvointia tukeva seksuaaliterveys edellyttää koettua positiivista ja kunnioittavaa lähestymistapaa seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin. Lisäksi tulee olla mahdollisuus nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin ilman pakottamista, syrjintää tai väkivaltaa. Parhaimmillaan seksuaalisuus antaakin energiaa, positiivista voimaa ja vapautta. Se vahvistaa itsehyväksyntää, samoin kuin omien moninaisten tunteiden hyväksymistä. Seksuaalisuuteen voi kuitenkin liittyä myös hyvinvointia heikentävää ahdistusta ja pelkoa. Tarvittaessa niitä voi työstää ammattilaisen kanssa, esimerkiksi YTHS:n seksuaalineuvonnassa.

Kaikkien perusoikeuksiin kuuluu oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Tämä pitää sisällään seksuaalisen itsemääräämisoikeuden. Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan, ja vain se mahdollistaa seksin positiiviset terveysvaikutukset.

Seksin terveysvaikutukset

Seksillä, yhdessä tai yksin toteutettuna, on monia terveysvaikutuksia silloin, kun se on turvallista ja suostumukseen perustuvaa.

  • Koetut myönteiset tunteet, kuten mielihyvä ja nautinto.
  • Muisti paranee. Aktiivinen seksielämä tarkoittaa myös suurempaa hippokampusta, muistista ja oppimisesta vastaavaa aivoaluetta.
  • Kipu vaimenee ja stressi lievittyy. Seksin yhteydessä erittyvät hormonit, kuten oksitosiini, endorfiini ja dopamiini, lisäävät mielihyvää ja nostavat kipukynnystä. Lisäksi nämä hyvän mielen hormonit usein lisäävät seksihaluja.
  • Keho ja mieli rentoutuvat hermoston rauhoittuessa.
  • Verenpaine laskee ja sydän voimistuu lyhyenkin mieleisen seksihetken aikana.
  • Unen laatu paranee samoista hormonaalisista ja hermostollisista syistä. Orgasmin jälkeen kehoon erittyy prolaktiinia, joka rentouttaa ja on luonnollinen unilääke.
  • Kunnon treeni. Esimerkiksi kolme soolo- tai pari seksikertaa viikossa voi tarkoittaa 7500 cal kulutusta vuodessa vastaten noin 100 km juoksemista! Samalla myös vatsalihakset, selkälihakset ja reisilihakset vahvistuvat.
  • Lantionpohjan lihakset saavat säännöllistä harjoitusta seksin aikana ja lantion pohjan verenkierto paranee. Tämä vahvistaa myös erektiota ja naisten kykyä tuntea fyysistä mielihyvää. Myös virtsanpidätyskyky paranee.
  • Vastustuskyky tauteja vastaan saattaa olla seksiä säännöllisesti harrastavilla parempi, koska säännöllinen seksi voi lisätä immunoglobuliini A:n määrää veressä.
  • Eturauhassyövän riski pienenee säännöllisten siemensyöksyjen ansiosta.
  • Elämä voi pidentyä. Seksiä säännöllisesti harrastavat elävät joidenkin tutkimusten mukaan keskimäärin vuosia pidempään kuin ne, jotka eivät harrasta lainkaan seksiä.

Seksuaalisuudessa ilmenee suhteemme sekä sisäiseen mielikuvien maailmaamme että omaan kehoomme. Kun pystyt rakastamaan, kunnioittamaan ja suomaan nautintoa omalle kehollesi sellaisena kuin se on, voit myös seksiä toisen kanssa tehdessä kunnioittaa toista ihmistä ja mahdollistaa seksin hyvät terveysvaikutukset hänellekin.

YTHS Psykologi / 22.4.2022