Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

On olemassa monta tapaa syödä omaa hyvinvointia tukien – eikä niiden tarvitse olla monimutkaisia. Pitkälle pääsee jo sillä, että harjoittelee syömään säännöllisesti, riittävästi, monipuolisesti ja joustavasti.

Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan arjessa ja edistää keskittymistä opiskeluun. Päivän aikana suositellaan syömään 2-4 tunnin välein sisältäen aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä näiden lisäksi 1-3 välipalaa oman tarpeen mukaan. Säännöllinen syöminen auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja tunnistamaan nälän ja kylläisyyden tunteita paremmin.

Riittävä ja monipuolinen syöminen turvaa elimistön energian ja ravintoaineiden saannin, mikä mahdollistaa kehon normaalin toiminnan. Riittävästä ja monipuolisesta syömisestä voi huolehtia syömällä monenlaisia ruokia ja harjoittelemalla löytämään itselle sopivat ruokamäärät.  

Joustavan syömisen tunnistaa rennosta suhtautumisesta ruokaan. Ruoasta nauttiminen on osa syömistä, syöminen vaihtelee eri tilanteissa ja kaikenlaisia ruokia voi syödä hyvällä omatunnolla. Joustava syöminen tukee kehon ja mielen hyvinvointia.

Parhaimmillaan tasapainoinen syöminen on nautinnollista, terveyttä edistävää, stressitöntä, sosiaalista ja auttaa jaksamaan arjessa.

Lautasmalli.
Lautasmalli on yksi esimerkki siitä, miten riittävää ja monipuolista syömistä voi toteuttaa pääaterioilla. Siinä lautasesta on jaettu noin puolet kasviksille, neljännes perunoille tai viljalisäkkeille ja neljännes lihalle, kalalle, kananmunalle tai kasviproteiinin lähteille. Ateriaa täydentävät öljypohjainen salaatinkastike, leipä ja kasvirasvapohjainen levite sekä ruokajuoma. Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Tutustu terveyttä edistäviin ruokavalintoihin

Kasviksien hedelmien ja marjojen terveyttä edistävä vaikutus on kaikille tuttua – ne ovat vitamiinien, kuitujen sekä kivennäis- ja hivenaineiden lähde ja tuovat väriä ja makua aterioille. Päivittäiseksi käytöksi suositellaan vähintään puoli kiloa päivässä.  

Viljavalmisteet ovat monipuolinen ruokaryhmä ja tärkeitä energiansaannille. Suosi viljavalmisteissa täysjyvää, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua ja monipuolisesti ravintoaineita. Riittävä kuidunsaanti tukee erityisesti suoliston hyvinvointia.

Maitovalmisteet ovat merkittävä kalsiumin ja D-vitamiinin lähde ja tukevat luuston hyvinvointia. Säännöllisessä käytössä olevat maitotuotteet suositellaan käytettäväksi vähärasvaisina tai rasvattomina. Nykyisin on monipuolisesti saatavilla täydennettyjä (tuotteeseen lisätty esimerkiksi kalsiumia ja vitamiineja) kasvipohjaisia tuotteita, kuten soija- tai kauravalmisteita, joita voi käyttää vastaavasti kuin maitovalmisteita.

Ruokavalion proteiininlähteenä on suositeltavaa käyttää kalaa pari-kolme kertaa viikossa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita ei suositella käytettäväksi yli 500 grammaa viikossa. Halutessaan eläinperäisen proteiinin voi korvata ympäristöystävällisillä kasvipohjaisilla proteiininlähteillä, kuten soijalla (esimerkiksi tofu ja soijarouhe), palkokasveilla (pavut, herneet ja linssit) ja kasviproteiinivalmisteilla.

Pehmeä rasva eli tyydyttymätön rasva tukee erityisesti sydän- ja verisuoniterveyttä. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat esimerkiksi kasviöljyt (muut kuin palmu- ja kookosöljy), kasvirasvalevitteet, rasvainen kala ja pähkinät, siemenet sekä manteli. Lisäksi kovan, eli tyydyttyneen, rasvan lähteitä kannattaa korvata pehmeää rasvaa sisältävillä elintarvikkeilla.

Herkuttelutuotteita syödään ensisijaisesti maun ja mielihyvän vuoksi, ja ne sopivat kohtuullisina annoksina osaksi monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Herkuttelutuotteiksi luokitellaan yleensä elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti sokeria ja/tai rasvaa.

Elintarvikkeet voivat sisältää suolaa joko lisättynä (ruokasuola, natrium-kloridi) tai luontaisesti (natrium). Suolaa saadaankin liikaa suosituksiin nähden ja sen vähentäminen ruokavaliosta on terveydelle edullista. Suolansaantiaan voi vähentää esimerkiksi valitsemalla vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita ja maustamalla ruokaa muilla mausteilla ja yrteillä. Makuaisti tottuu muutoksiin muutamissa viikoissa.