Siirry sisältöön
Katso vappuaaton ja vapun poikkeavat aukioloajat. Lue lisää

Alkoholin liikakäyttö voi vaikuttaa elämän eri osa-alueisiin, kuten terveyteen, talouteen, sosiaalisiin suhteisiin ja opiskelukykyyn. Alkoholi on keskushermostoon vaikuttava aine, joka muun muassa heikentää keskittymiskykyä, muistia, hienomotoriikkaa ja unen laatua. Nämä vaikutukset heijastuvat negatiivisesti niin hyvinvointiin kuin opiskelukykyyn. Alkoholin pitkäaikainen tai runsas käyttö voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja riippuvuutta.

Alkoholi vaikuttaa terveyteen ja opiskelukykyyn

Vaikka alkoholia käyttäisi vain viikonloppuisin, voi sillä silti olla vaikutuksia opiskeluarkeen. Esimerkiksi humalatilan jälkeinen psyykkinen ja fyysinen väsymys voivat näkyä keskittymiskyvyn ja jaksamisen puutteena vielä viikollakin. Runsas alkoholinkäyttö usein pahentaa ahdistusoireita ja madaltaa mielialaa. Tämä kaikki heikentää opiskelukykyä ja hyvinvointia.

Krapulassa alkoholin aineenvaihduntatuotteet haittaavat aivojemme toimintaa: monilla ärtymys lisääntyy ja tarkkaavaisuus herpaantuu. Tällöin voi olla vaikeaa keskittyä opiskeluun ja itsestä huolehtimiseen. Lisäksi krapulaan usein kuuluva päänsärky hankaloittaa päivän askareista suoriutumista. Runsas alkoholinkäyttö voi johtaa painon nousuun, sillä se lisää ruokahalua ja vähentää liikkumista.

Mikä sitten on liikaa?

Alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä ja esimerkiksi paino vaikuttaa alkoholin imeytymiseen ja täten myös humalatilan määrään. Alkoholin kohtalaisen riskin raja keskikokoiselle, terveelle miehelle on 2 annosta päivässä tai 14 annosta viikossa ja naiselle 1 annos päivässä tai 7 annosta viikossa. Yksi annos tarkoittaa yhtä 0,33 litran annosta keskiolutta tai siideriä, 12 cl annosta viiniä tai 4 cl annosta väkeviä.

Jokaisen on hyvä välillä pysähtyä miettimään omaa alkoholinkäyttöään. Omaa alkoholin käyttöä voi arvioida esimerkiksi vastaamalla alkoholin haitallisen käytön tunnusmerkkien kyselyyn (Mielenterveystalo) tai alkoholin käytön riskejä kartoittavaan AUDIT-testiin (Päihdelinkki.fi).

Tuntuuko sinusta, että haluaisit vähentää alkoholin käyttöäsi?

Oletko miettinyt, että haluaisit vähentää alkoholin käyttöäsi, pitää taukoa tai kenties lopettaa alkoholin käytön kokonaan? Tai oletko huomannut alkoholin vaikuttavan opiskelukykyyn tai hyvinvointiin?

Jos oma alkoholin käyttösi huolettaa tai huomaat sen vaikuttavan opiskelukykyysi, voit kokeilla oheisia vinkkejä käytön vähentämiseksi tai lopettamiseksi:

  • Tarkkaile omaa alkoholin käyttöäsi – kirjaa ylös kuinka usein ja paljonko juot
  • Aseta rajoja alkoholin käytölle – sovi itsesi kanssa esimerkiksi, että et juo alkoholia ennen kello 18:aa / et juo kerralla yli kolmea annosta / et juo, jos seuraavan päivän lukujärjestyksessä on ohjelmaa
  • Noudata asettamiasi rajoja
  • Hidasta juomistahtiasi – ota tavaksi nauttia joka toinen annos muuta kuin alkoholia
  • Valmistaudu riskitilanteisiin ja houkutuksiin – mieti ennakkoon, miten toimit esimerkiksi opiskelijabileissä tai viikonloppuna baarissa, jos haluatkin olla ilman alkoholia
  • Muistuta itsellesi, että on olemassa muutakin tekemistä

Nämä vinkit ovat tarkoitettu alkoholin käytön vähentämiseen itsehoidollisin keinoin. Jos olet huolestunut omasta alkoholin käytöstäsi, tutustu Mielenterveystalon alkoholin käytön vähentämisen omahoito-ohjemaan (Mielenterveystalo.fi) tai ota yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arviontiin.