Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

Itsemyötätunto on kykyä suhtautua itseen ystävällisesti, lempeästi ja armollisesti silloinkin, kun on kohdannut vastoinkäymisiä tai epäonnistunut jossain. Kyse ei ole kaiken sallimisesta ja oikeuttamisesta itselleen vaan itsen kohtelusta viisaan vanhemman tavoin – ymmärtäen, lohduttaen ja samalla rajoja asettaen. Itsemyötätunto tarkoittaa tietoisen yhteyden etsimistä itseen, itsen arvostamista ja vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista.

Olet ehkä huomannut, että ystävien virheisiin ja keskeneräisyyteen on helppo suhtautua myötätuntoisesti, mutta itseä kohtaan ajatukset ovat usein vaativia ja kriittisiä. Jos ystävä ei jaksa tai osaa, sanot luultavasti ”Ei se haittaa” tai ”Pärjäsit riittävän hyvin”. Itsemyötätunnossa on kyse samanlaisen asenteen suuntaamisesta itseä kohtaan. Toisille itsemyötätunto on helpompaa, mutta toisilta se edellyttää tietoista psyykkistä työtä ja sisäisen puheen muokkaamista. Ehkä pelkäät, että itsemyötätunto saa sinut suoriutumaan huonommin, muuttumaan itsekkääksi tai suhtautumaan välinpitämättömästi muihin? Todellisuudessa itsemyötätunto vaikuttaa päinvastoin. Huolehtimalla itsestäsi ja kohtelemalla itseäsi myötätuntoisesti jaksat suhtautua ymmärtäväisemmin muita kohtaan sekä pystyt oppimaan ja kehittymään itsekritiikkiin jumiutumisen sijaan.

Itsemyötätunto liittyy keskeisesti hyväksyvään asenteeseen itseä kohtaan. Kokeile, voitko tarkastella itseäsi neutraalisti pienen välimatkan päästä ja vain todeta sen, millainen olet, mitä tarvitset ja miten eri tilanteissa pärjäät. Voitko hyväksyä tämän kaiken ja suhtautua siihen lempeästi? Hyväksyntä ei tarkoita passiivisuutta tai alistumista vaan nykytilan havaitsemista ilman kritiikkiä ja arvostelua. Hyväksyntä on avain itseymmärrykseen, omien tarpeiden kuunteluun ja tarvittaessa myös muutokseen.

Näin kehität itsemyötätuntoa

  • Ole kiinnostunut siitä, miltä sinusta tuntuu. Itsemyötätunto on lempeän huomion suuntaamista omaan olotilaan.
  • Vastaa omaan kokemukseesi välittäen, huolenpidolla ja ystävällisyydellä. Viestitä itsellesi, että tarpeesi on kuultu ja otettu todesta.
  • Kohtele itseäsi lempeästi vaikeina aikoina. Usein olemme taipuvaisia palkitsemaan itsemme onnistumisista, mutta mitä jos itseen kohdistuvat hyvät teot olisivat myös epäonnistumisissa lohduttamista.
  • Pyri olemaan itsesi paras ystävä. Itsemyötätuntoista asennetta voit etsiä kohtelemalla itseäsi niin kuin kohtelisit hyvää ystävääsi. Pyri lievittämään vaikeaa oloa ja anna itsesi iloita hyvistä hetkistä.
  • Käy päivän aikana läpi asioita, joista voit itseäsi kiittää. Näitä voivat olla esimerkiksi itsesi huomioiminen, liiallisista vaatimuksista luopuminen ja itsellesi tärkeisiin asioihin keskittyminen sekä hyvien yritysten tunnistaminen lopputuloksesta riippumatta.
  • Näe arvosi muutenkin kuin tekojen kautta. Olet hyvä ja riittävä sellaisena kuin olet.