Hoppa till verktygsfältet

SHVS snabbade upp tillgången till preventivrådgivningstjänster: spiral kan sättas in på sjukskötarmottagningen

Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) har förbättrat tillgången till preventivrådgivningstjänster genom att utbilda egna sjukskötare i spiralinsättning. Därmed erbjuder fler yrkesutbildade personer på SHVS mottagning tjänsten, varvid studerande numera snabbare kan få en tid till mottagningen för insättning av spiral.

Sexuell hälsa och preventivmedel ingår i SHVS hälsovårdstjänster för högskolestuderande. Spiral är en populär metod för skydd mot graviditet bland studerande, eftersom den ger ett långvarigt skydd med få biverkningar. Cirka 700 spiraler sätts in vid SHVS per år.

Tidigare var studerande ibland tvungna att vänta på en tid för insättning av spiral, medan insättningen helt sköttes på läkarmottagningen. Ändringen medför också att läkarnas arbetstid frigörs för annat mottagningsarbete.

Sjukskötarna har nu skött insättningen av spiraler i två års tid.

– SHVS sjukskötare har i regel varit positivt inställda till möjligheten till fortbildning, eftersom idén ursprungligen kom från sjukskötarna själva. Ett specialtillägg betalas till sjukskötarna för insättningarna, säger SHVS servicechef Sari Yrjänä.

Vi har ombesörjt att patientsäkerheten bibehålls vid ändringen i arbetsrutinerna. Även när en sjukskötare utför själva insättningen, har en läkare först säkerställt att spiral är en lämplig preventivmetod för den studerande.

Fortbildningen erbjuds för närvarande till SHVS av Metropolia ammattikorkeakoulu.

– I Metropolias utbildning säkerställs att sjukskötaren får den kompetens som behövs för insättning av spiral: teoretisk kunskap om skydd mot graviditet och diskussion om sexualitet på mottagningen, och praktiska färdigheter i insättning av spiral. Kompetensen säkerställs med träning och prov, säger Sari Yrjänä.

Studerande kan inleda ett ärende vid SHVS tjänster för sexuell hälsa och preventivmedel genom att kontakta SHVS bedömning av vårdbehov. De kan också inleda ärenden gällande preventivmedel genom att fylla i det elektroniska formuläret i webbtjänsten Self.

Mer information till media: servicechef Sari Yrjänä, SHVS, sari.yrjana(at)yths.fi, 046 876 9288