Hoppa till verktygsfältet
Alla SHVS egna serviceställen, SelfChat och de riksomfattande servicenumren håller stängt på självständighetsdagen, fredagen den 6.12.2024. Vi betjänar normalt igen måndagen den 9.12.2024. Glad självständighetsdag!
Söker du information om influensavaccinationer vid SHVS? Kolla ortspecifik information här.

Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet

Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat. Å andra sidan kan man också se negativa förändringar: Fetma har blivit vanligare. Dessutom upplever allt fler studerande sin internetanvändning som problematisk.

Dessa resultat framgår av hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes av THL våren 2024. I den deltog 3 600 studerande i åldern 18–34 år från högskolor runtom i Finland. Nu publicerar vi resultaten om studerandenas levnadsvanor.

Över hälften motionerar tillräckligt, men man sitter fortfarande mycket

Över hälften av högskolestuderandena motionerar enligt rekommendationerna, dvs. utövar både uthållighetsmotion och motion som upprätthåller muskelkonditionen i tillräcklig utsträckning. Motion enligt rekommendationen ökade från 46 procent till 55 procent under 2021–2024.

Hälften av studerandena sitter vid en skärm i mer än tre timmar per dag på fritiden: 57 procent av männen och 45 procent av kvinnorna. På fritiden är det vanligare bland studerande att sitta vid en skärm än bland unga vuxna i hela befolkningen.

Högskolestuderande sitter överlag mycket i sin vardag. Ungefär en tredjedel av de studerande sitter minst tolv timmar per dygn på vardagar.

14 procent av högskolestuderandena har fetma, dvs. deras viktindex är minst 30 kg/m2. Fetma bland studerande har blivit vanligare, precis som bland personer i arbetsför ålder i hela befolkningen.

”Motion stöder studieförmågan och hjälper de studerande att orka i vardagen. Det är viktigt även med tanke på viktkontrollen att allt fler studerande rör på sig enligt rekommendationerna. Den ökade motionen kan i sin tur säga något om att tillgången till motionstjänster ökat efter coronapandemin”, berättar forskare Valtteri Pohjola.

”De studerande sitter dock fortfarande mycket. Det är viktigt att minska mängden sittande och pausa stillasittandet med åtgärder som utvecklar studiemiljön och -kulturen”, fortsätter Pohjola.

Allt fler använder internet för mycket

Redan varannan högskolestuderande upplever att de använder internet för mycket. Andelen personer som använder internet för mycket ökade från 45 procent till 51 procent under 2021–2024. Överdriven internetanvändning blev mycket vanligare bland kvinnor.

Allt fler högskolestuderande upplever också sin användning av sociala medier som problematisk. Deras andel ökade klart från 2021 (26 %) till 2024 (39 %).

”Överdriven användning av internet och sociala medier försämrar orken i studierna och ökar risken för många hälsofaror. Det är viktigt att öka både yrkespersoners och unga vuxnas medvetenhet om problemen med internetanvändning och utveckla fungerande sätt att hitta en balans i vardagen”, berättar forskningschef Sari Castrén.

Användning av nikotinpåsar är vanligare än rökning

En positiv sak är att den dagliga rökningen och snusningen har minskat. Det är ganska sällsynt bland högskolestuderande att röka eller snusa: fyra procent av studerandena röker dagligen och tre procent använder snus.

Däremot har nikotinpåsar efter att försäljningen släpptes fri snabbt blivit den tobaks- och nikotinprodukt som manliga studerande oftast använder. Även kvinnor har börjat använda dem, även om det har varit sällsynt bland dem att snusa.

Nio procent av de studerande använder nikotinpåsar dagligen. Det är vanligast bland män som studerar vid yrkeshögskolor, av vilka 18 procent använder nikotinpåsar. 

”Daglig användning av nikotinpåsar är vanlig bland dem som slutat röka och snusa, men nikotinpåsar används också av studerande som aldrig har rökt eller använt snus”, berättar specialsakkunnig Hanna Ollila. ”Nikotinpåsarnas attraktivitet och nikotinmängd bör minskas. Nikotinfrihet är alltid det bästa alternativet för hälsan.”

Användningen av alkohol och droger har allmänt taget minskat eller förblivit oförändrad under de senaste åren. Riskkonsumtionen av alkohol har dock ökat med fem procentenheter bland kvinnliga studerande – nu använder 28 procent av kvinnorna alkohol på risknivå.

Det är hela samhällets uppgift att främja studerandenas hälsa och välfärd. Centrala aktörer är såväl högskolegemenskapen, hälso- och sjukvårdspersonalen och beslutsfattarna som experterna inom hälsofrämjande.

Högskolestuderandenas hälsa och välfärd diskuteras idag måndagen den 25.11.2024 på den riksomfattande nätverksdagen, som THL ordnar tillsammans med Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS).

”SHVS tar observationerna från KOTT-undersökningen på allvar. Vi riktar vårt förebyggande arbete till att främja hälsosamma levnadsvanor och motion bland studerande samt erbjuder metoder för att minska och hantera beroenden. Vi kommer att mer än tidigare uppmuntra högskolorna att informera de studerande om faktorer som påverkar studieförmågan. Vi ordnar öppna evenemang utifrån KOTT-resultaten om de viktigaste temana för hälsofrämjande”, berättar chefsöverläkare Teija Kulmala vid SHVS. 

Nätverksdagen den 25.11.2024 kan följas via internet (thl.fi)
     

Källa

Motion, sömn och fetma, webbrapporten KOTT 2024 (på finska, thl.fi)

Penningspel och digitalt spelande samt användning av internet, webbrapporten KOTT 2024 (på finska) (thl.fi) 

Användning av tobaks- och nikotinprodukter, webbrapporten KOTT 2024 (på finska, thl.fi)  

Alkohol- och droganvändning, webbrapporten KOTT 2024 (på finska, thl.fi)

Resultaten av KOTT-undersökningen i tabellform (på finska, thl.fi)

Ollila H, Ruokolainen O, Ikonen J (2024) Nikotiinipussien käyttö korkeakouluopiskelijoilla (på finska). Tutkimuksesta tiiviisti 49/2024. Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors (julkari.fi)

Statistikrapport om tobaks- och nikotinprodukter 2023 (julkari.fi)    

Mer information

Valtteri Pohjola (motion och sittande)
forskare
THL
tfn 029 524 7665
fornamn.efternamn@thl.fi

Sari Castrén (användning av internet och sociala medier)
forskningschef
THL
tfn 029 524 8525
fornamn.efternamn@thl.fi

Hanna Ollila (tobaks- och nikotinprodukter)
specialsakkunnig
THL
tfn 029 524 8617
fornamn.efternamn@thl.fi

Teija Kulmala
chefsöverläkare
Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS)
tfn 041 731 9420
fornamn.efternamn@yths.fi

Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT) (thl.fi)