Hoppa till verktygsfältet
För att kunna använda SHVS tjänster efter den 1.8.2024, måste du vara registrerad för höstterminen vid din högskola. Närvaroinformation uppdateras till SHVS från högskolorna inom cirka 1–3 vardagar efter registrering. Läs mer

Grönsaker, frukter och bär ger variation, smak och färg åt måltiderna. Och vi vet ju också alla att de har en hälsofrämjande effekt. Men ändå är det endast en liten del av högskolestuderandena som äter grönsaker, frukter och bär enligt rekommendationerna, dvs. minst 500 gram per dag. Läs våra tips nedan om hur du kan öka användningen.

Lägg till produkter som du redan gillar

Först bör du fundera över vilka grönsaker, frukter och bär du redan gillar? Det är vanligen lättast att införa dessa produkter i den egna kosten. Varje måltid under dagen bör innehålla grönsaker, frukter och bär. Då får du i dig den rekommenderade mängden nästan utan att du märker det. I praktiken kan det innebära till exempel bär vid frukosten, sallad som tillbehör vid lunchen på studentrestaurangen, frukter till mellanmål, ett par råa morötter som du äter i samband med middagen, gurka och tomat på smörgåsen vid kvällsmålet och till exempel smoothies som dryck.

Alternativ i olika former

Många tycker bäst om färska grönsaker, frukter och bär, men du kan också hitta dina favoriter bland andra alternativ. Dessa produkter kan vara till exempel behändiga konserver eller frysvaror, som sådana eller i form av olika blandningar. Frukter och bär kan också fås i form av puréer, juice och torkade produkter. I stället för sallad som tillbehör kan du tillsätta grönsaker i maten redan i tillredningsskedet. Varma vegetabilier (t.ex. kokta) kan ingå måltiden, och i en purésoppa eller smoothie kan du lägga till nästan vad som helst. Vad kan du testa härnäst?

Ett halvt kilo om dagen med studiebudget

Det behöver inte vara dyrt att äta grönsaker, frukter och bär. Använder du redan säsongsprodukter? Dessa produkter varierar efter säsong och är förutom smakrika även ofta förmånliga. Till exempel hör gurkor och tomater till våren, äpplen till hösten och citrusfrukter till vintern. Billiga alternativ året om är bland annat olika rotfrukter och kålsorter, och bland dessa finns det många alternativ. När har du senast ätit kålrabbi?

I frysdisken hittar du också bra grönsaker, frukter och bär till förmånligt kilopris. Frysprodukter ger i praktiken inget svinn, till exempel skal, i samband med tillredningen. Glöm inte heller det omfattande utbudet av tillbehör i studentrestaurangerna. De ger en bra vegetabilisk grund i din måltid.

När grönsaker, frukter och bär inte smakar

För vissa av oss är det problematiskt att använda grönsaker, frukter och bär. Man har inte vant sig vid deras smaker redan som barn. Hos vissa är matens konsistens och smaker över lag utmanande. Till all lycka kan man ännu som vuxen lära sig äta nya maträtter. Födoämnen som känns främmande för dig kan du först bekanta dig med i lugn och ro utanför de egentliga måltiderna genom att använda dina olika sinnen.

Det lönar sig att använda neutrala termer om mat och fundera över hur vegetabilien ser ut, doftar, känns eller till och med låter. Du kan försöka sätta födoämnet i munnen, så att du också kan undersöka dess smak och konsistens. Men kom ihåg att du alltid får ta ut det ur munnen om det känns så. I en lugn smaksituation upplever dock många att de kan äta nya maträtter åtminstone i små mängder. Tänk på att man alltid behöver smaka flera gånger innan man vänjer sig vid en ny smak.