Hoppa till verktygsfältet
Söker du information om influensavaccinationer vid SHVS? Kolla ortspecifik information här.

Nagelsvamp förekommer vanligen på tånaglarna på några naglar i taget. På fingernaglarna är nagelsvamp mer sällsynt. Svamp kan också förekomma på fotsulorna och mellan tårna.

Var tionde finländsk vuxen har svampinfektioner i naglarna. Hos barn är nagelsvamp mycket sällsynt, men det blir vanligare med åldern. Hos äldre ger behandling av naglar sämre resultat än hos yngre.

Oftast börjar nagelsvamp i nagelspetsen, framskrider skåraktigt längs nagelkanten mot nagelfästet, leder till förtjockning och avlossning av nageln samt orsakar färgförändring. Slutligen påverkar den hela nageln. Det är viktigt att svampodlingsprover tas med rätt teknik och tolkas på rätt sätt för att behandlingen ska kunna genomföras rätt och för att onödiga behandlingar ska kunna undvikas.

Egenvård

  • Klippa naglarna en gång i veckan.
  • Kom ihåg att torka noggrant mellan tårna, eftersom svamp fastnar lättare på fuktiga tår.
  • Uppfölj hudens skick. Det är bra att lägga fårulls- eller linneremsor på eventuell uppmjukad hud mellan tårna.
  • Använd personliga badtofflor i allmänna våtutrymmen.
  • Låt dina skor vila i några veckor efter en behandling så att svampmycel som blivit kvar i dem dör.
  • Byt strumpor dagligen och tvätta dem i 60 °C.
  • Använd luftiga och rymliga strumpor och skor. Tillräckligt breda skor har cirka 0,5–1 cm utrymme i skospetsen framför den längsta tån och lämplig höjd. Alltför höga klackar ändrar fotens läge och tårna trycks mot spetsen, vilket skadar naglarna och ökar risken för nagelsvamp, eftersom svamp lättare angriper en skadad nagel.
  • Nagelsvamp läker med receptfria läkemedel endast i undantagsfall.

När behövs behandling?

Kontakta vårdpersonal för bedömning av behovet av fortsatt vård om dina naglar är tjocka eller sköra, om en nagel lossnar, om nagelspetsen är sliten eller om naglarnas färg har förändrats.

Läkemedelsbehandling

  • Nagelsvamp går mycket sällan över av sig själv. Behandlingen bestäms individuellt beroende på hur störande symtomen är. Ofta kräver nagelsvamp intern läkemedelsbehandling.
  • Svampmedicinering har effekt endast hos cirka hälften av patienterna.
  • Amorolfinlack som appliceras lokalt hjälper endast mot nagelsvamp på nagelspetsen eller nagelsvamp hos barn. Amorolfinlack används 1–2 gånger i veckan. Effekten är rätt dålig ensamt, så det används tillsammans med läkemedel som tas via munnen. Dessutom måste den infekterade delen av nageln klippas bort och den tjocka nageln filas så att den blir tunnare.
  • Den mest effektiva antimykotiska behandlingen är terbinafin. Behandlingen pågår i 3–4 månader. En typisk men sällsynt biverkning av terbinafin är förändring eller t.o.m. förlust av smaksinnet i 1–2 månader. Också läkemedelsutslag kan förekomma. Om itrakonazol och flukonazol används i behandlingen, måste samverkningar med andra läkemedel kontrolleras. Observera att antimykotisk behandling inte kan användas under graviditet eller amning.

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS allmänläkare / 29.3.2022

Dina tjänster

Tidsbeställning
Tidsbeställning