Hoppa till verktygsfältet
Kolla in vår nyhet för att se avvikande öppettider för jultiden, årskiftet och trettondagen. Läs mer

Ollonet som är yttersta delen av penis och finns åtminstone delvis under förhuden består av känslig hud, och kan drabbas av olika hudinflammationer. Hos vuxna kan trång förhud också öka risken för bakterieinfektioner.

Den vanligaste orsaken till irriterat ollon är överdriven hygien. Om underlivet tvättas med tvål och/eller flera gånger om dagen störs den normala bakteriestammen kring ollonet och risken för torr hud, irritationssymtom och utslag ökar. Tvätt av penis med tvål eller andra rengöringsprodukter rekommenderas inte. 

Talgutslag eller seborroiskt eksem på ollonet är vanligt. Utslagen beror på riklig sekretion från talgkörtlarna och övriga körtlar i huden och slemhinnan under förhuden. Jästsvampar och bakterier som hör till områdets normala mikroskopiska bestånd spjälkar sekretet så att det härsknar. Detta leder till att irriterande ämnen samlas under förhuden. Slemhinnan blir röd, kliar, svider och fjällar.

Egenvård

Tvätt med ljummet eller varmt vatten en gång om dygnet räcker bra, och om du har torr hud under vinterhalvåret kan du efter tvätt använda parfymfri bassalva på ollonet för att behandla den irriterade huden.

Vid talgutslag består behandlingen av tvätt med vatten och med ett tvättmedel lämpligt för intimområdet två gånger om dagen så länge som inflammationsfasen pågår. Efter tvätt ska ollonet och förhuden torkas och antiseptisk hydrokortisonsalva appliceras. Utslagen försvinner vanligen inom några dagar. 

När behövs behandling?

Om utslagen inte försvunnit inom två veckor, är det skäl att kontakta vårdpersonal. På ollonet förekommer samma kroniska utslag som på alla övriga hudområden. Också utslag som beror på kontaktallergi, såsom gummiallergi som orsakas av kondomer, kan förekomma på ollonet. Jästsvamptillväxt förekommer helt normalt och symtomfritt på ollonet, men ibland kan det orsaka klåda eller sveda i yttersta delen av penis eller ljust sekret under förhuden. Långvariga symtom ska alltid utredas av vårdpersonal. 

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS allmänläkare / 7.7.2022