Hoppa till verktygsfältet

Den vanligaste orsaken till ilningar i tänderna är att tandköttet drar sig tillbaka. Typiska orsaker till att tandköttet drar sig tillbaka är alltför hård tandborstning eller borstning med en hård tandborste.

Ilningar kan också bero på 

  • sprickor i tandemaljen 
  • hål eller begynnande hål i tanden 
  • öppning av fogen mellan en tandlagning och tanden 
  • tandsprickor 
  • överbelastning som beror på bettet 
  • tanderosion (kemisk frätning).

Mer diffusa ilningar som förekommer på ett större område är oftast kopplade till mekaniskt eller kemiskt slitage av tänderna. Orsaken kan vara ett överdrivet intag av läsk, en kost som innehåller många sura produkter eller att magsyra når munhålan. Orsaken till mekaniskt slitage kan vara borstningsskador eller ett bett som sliter på tänderna.

Egenvård

En god tandborstningsteknik förebygger tillbakadragning av tandköttet och håller syrligt tandplack borta. Använd en mjuk eller elektrisk tandborste. 

Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Också tandkrämer avsedda för ilande tänder kan lindra symtomen om du använder dem regelbundet. En sådan tandkräm kan också masseras direkt på den ilande tandytan, vilket gör att smärtan dämpas snabbt.

Användning av fluorhaltiga sugtabletter eller fluormunskölj stärker tandytan och minskar därmed ilningar. 

Det är bra att undvika att borsta tänderna direkt efter en måltid. I stället kan du skölja tänderna med vatten och ta ett xylitoltuggummi eller en xylitolpastill för att avbryta syraangreppet som matens plackbakterier orsakar.

Undvik att använda sura födoämnen alltför ofta. Sura födoämnen med lågt pH-värde är exempelvis läskedrycker, lightdrycker, sport- och energidrycker, olika safter såsom apelsin- och äppeljuice och bärsafter, citrusfrukter och mat som innehåller ättika.

När behövs behandling?

Om ilningarna i tänderna fortsätter och stör livet, kontakta SHVS serviceställe för att boka en undersökningstid.

Behandling

Tänder som ilar på grund av att tandköttet dragit sig tillbaka kan vid behov behandlas med fluorpreparat och/eller medel som förebygger ilningar, men det viktigaste är att kontrollera din tandborstningsteknik.

Om ilningarna beror på ett hål eller begynnande hål i tanden, utreds om utvecklingen av hålet ännu kan stoppas eller om det måste lagas. Om utvecklingen ännu kan stoppas, behandlas tanden genom att effektivisera rengöringen av tänderna och använda fluor oftare.

Belastning som beror på bettet och dess orsaker utreds i samband med undersökning av munnen. Behandlingsåtgärder såsom avslappning av bettmusklerna, stresshantering eller bettskena väljs beroende på situationen.

Om tanden har en ytlig spricka (mikrofraktur), kan den spruckna tanden eller den del av tanden som håller på att spricka lagas t.ex. med plastmaterialet komposit.

Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta

SHVS tandläkare / 22.2.2023

Dina tjänster

Tidsbeställning
Tidsbeställning