Blödning från ändtarmsöppningen, sår i ändtarmsöppningen och hemorrojder
Hos unga och medelålders personer är de vanligaste orsakerna till blödning från ändtarmsöppningen antingen hemorrojder eller ett sår i ändtarmsöppningsområdet. Sår uppkommer vanligtvis mekaniskt. Hård avföringsmassa i samband med förstoppning töjer ut ändtarmsöppningen så att dess tunna slemhinna spricker.
Hemorrojder är venutbuktningar i ändtarmsöppningsområdet. I praktiken är det fråga om samma fenomen som vid åderbråck i benen. Förstoppning och stillasittande arbete är faktorer som bidrar till uppkomsten av dem, så förebyggande består av att försöka undvika förstoppning genom att se till att inta tillräckligt med fibrer och vätska samt få tillräckligt med vardagsmotion. Hos kvinnor uppkommer hemorrojder ofta under graviditet.
Symtom
Blödning i samband med sår upptäcks oftast efter tömning av tarmen. Blödning som beror på hemorrojder kan vara riklig. Blodet har klarröd färg. Förutom blödning kan också smärta och klåda stå i samband med hemorrojder och sår i ändtarmsöppning.
Egenvård
Vid egenvård är det viktigt att hålla ändtarmsöppningen ren. Dusch av ändtarmsöppningen rekommenderas ett par gånger om dagen och alltid efter tömning av tarmen. Torkning är en del av renhållningen och ska ske utan gnidande. Smärtan kan lindras med receptfria salvor och stolpiller (suppositorier) som fås på apotek. Användning av inflammationsdämpande värkmedicin i några dagar kan också lindra smärtan. Du kan förebygga återfall av hemorrojder genom att se till att tarmfunktionen är regelbunden och undvika förstoppning.
När behövs behandling?
Kontakta vårdpersonal om symtomen fortsätter i mer än två veckor trots egenvård eller om hemorrojden är mycket smärtsam. Om blödningen från ändtarmsöppningen förknippas med diarré och avföringen är jämnt blodig, kan det bero på tjocktarmsinflammation som kräver läkarundersökning och -behandling.
För personer som är 50 år eller äldre är det viktigt att uppsöka läkare vid misstanke om hemorrojder eller blödning från analöppningen.
Källor: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta
SHVS:s allmänläkare / 17.6.2022