Hoppa till verktygsfältet
I webbtjänsten Self utförs tekniska serviceåtgärder på tisdag kväll den 12.11.2024, med start kl. 18. Om inloggningen misslyckas, försök använda tjänsten på nytt om en liten stund. Vi ber om ursäkt för eventuella besväret.
Söker du information om influensavaccinationer vid SHVS? Kolla ortspecifik information här.

Som en del av din vård på SHVS kan du begäras att ta foton av dina symtomer och skicka de till vårdpersonalen via webbtjänsten Self. För att ta ett foto av gott kvalitet för distanstjänster på SHVS, följ de här instruktionerna.

Observera att du kan skicka foton endast via webbtjänsten Self. Skicka de aldrig via epost eller andra kommunikationskanaler.

Alla foton

Ta ett foto, och zooma in bilden. Kontrollera att det fotograferade objektet syns tydligt och skarpt. Om fotot är suddigt, ta ett nytt. Om du fotograferar något litet, till exempel ett födelsemärke, kan det hjälpa kameran att fokusera om du markerar det med tusch.

Fotografera tills du får bra foto och spara endast de. Observera, att bra foton hjälper att främja ditt ärende via distansservice.

Spara dina fotona i JPEG- eller JPG‑format. Spara fotona till apparaten du använder för att kontakta SHVS distansmottagning eller chat. Fotona måste finnas i apparaten redan när du kontaktar SHVS.

Du får tillgång till distansmottagningen 5 minuter innan den börjar. Det betyder att du kan uppladda bilderna i mottagningens chatfälte redan lite i förväg.

Hudförändring

För att mottagaren ska få en uppfattning om hudförändringens storlek kan du placera ett mått intill den. Det hjälper också kameran att fokusera på rätt punkt (Bild).

Ta både en närbild och en avståndsbild av hudförändringen, till exempel en närbild om en hudförändring i benet och en bild av hela benet med förändringen.

Om hudförändringen är i ditt ansikte kan du ta ett foto av den med din mobiltelefon framför en spegel genom att vända den bakre kameran mot dig och titta på mobilskärmen via spegeln för att kontrollera att du riktar kameran rätt. Se till att ha tillräcklig belysning, till exempel framför badrumsspegeln.

KUVA 1 Hudförändring, fokuserad bild. Bra bild: det finns ett mått i bilden och förändringen är i fokus.

Fotot av vadet med mol.

KUVA 2 Hudförändring, avståndsbild. Bra bild: avståndsbild, rätt att se var förändringen finns.

Bild av moln på foten som fokuserar på kroppshåret. Vid randen finns en röd x för att visa att bilden inte är lyckad.

KUVA 3 Dålig bild: fokus på kroppshår.

Öga

Om du tar ett foto av ett inflammerat öga, dra nedre ögonlocket lite nedåt så att den rodnande, inflammerade bindhinnan under ögonlocket syns bättre. Ta också ett foto av det andra ögat för jämförelsens skull och en avståndsbild av både ögonen. Använd mobiltelefonens bakre kamera.

Oklar bild av ansikte, ett öga och kinden syns.

KUVA 4 Dålig bild: inte i fokus, ögonstrukturer syns inte.

Foto av en del av ansiktet som inte fokuserar på ögat.

KUVA 5 Dålig bild: bild är inte skarp.

En bild av en del av ansiktet. Personen tänjar huden så att ögonledens underdel syns.

KUVA 6 Bra bild: skarp bild, nedre ögonled syns.

Närbild av ögonen där både ögonen syns bra.

KUVA 7 Bra bild: jämförelsebild av både ögonen.