Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden palvelut ja ohjeet
Sosiaali- ja terveydenhoitoalalla työskentelevän on oltava eri keinoin valmis suojelemaan omaa ja hoitamiensa henkilöiden terveyttä. Tähän tulisi kiinnittää huomiota jo uravalinta- ja koulutusvaiheessa, ja siksi jotkin YTHS:n palvelut on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille.
Sote-opiskelijoiden palveluihimme kuuluvat tartuntatautilain mukaiset rokotukset, terveydentilaan liittyvät selvitykset sekä pistotapaturmien hoito ja tilastointi. Palvelut edistävät niin potilasturvallisuutta kuin opiskelijan omaa opiskelu- ja työturvallisuutta.
Sivun sisältö
- Soteopiskelijoiden rokotukset YTHS:llä
- Pisto- ja veritapaturmat opinnoissa tai työharjoittelussa
- Tuberkuloosiselvityksen ohjeet soteopiskelijalle
Soteopiskelijoiden rokotukset YTHS:llä
Soteopiskelijat ovat sosiaalihuollon tai terveydenhoidon yksiköissä toimiessaan velvollisia pitämään tietyt rokotuksensa ajan tasalla. Näin on määrätty tartuntatautilaissa sekä valtioneuvoston asetuksessa terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisemisestä.
Jos rokotukset ovat ajan tasalla, suullinen ilmoitus tai oma ilmoitus tartuntatautilain mukaisesta suojasta riittää. Kirjallista selvitystä saaduista rokotuksista tai sairastetuista taudeista ei tällöin tarvitse esittää.
Sekä rokotusten ottaminen että soveltuvuuslausunnon esittäminen on vapaaehtoista. Soveltuvuuden varmistaminen on kuitenkin harjoittelupaikan lakisääteinen velvollisuus. Työnantajalla ei ole velvollisuutta ottaa opiskelijaa harjoittelujaksolle, jos tämän rokotesuojaa ei voida varmistaa.
Työharjoittelussa tarvittavat rokotukset (napauta avataksesi)
Selvitä opintojen alussa, mitä rokotteita opintoihin liittyvät harjoittelupaikat edellyttävät. Hanki tarvittavat rokotteet vähintään kolme kuukautta ennen harjoittelusi alkua.
Jos työskentelet opintojesi aikana opintoihin kuuluvassa harjoittelussa esimerkiksi terveydenhuollon- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä, tarkasta rokotusten osalta suojasi influenssaa, tuhkarokkoa, hinkuyskää ja vesirokkoa vastaan.
Tartuntatautilaki velvoittaa myös kaikkia terveyden- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä työskenteleviä työntekijöitä ja opiskelijoita ottamaan vuosittaisen influenssarokotuksen. Lisäksi heillä on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Vuoden ikäisiä lapsia jatkuvasti hoitavilla tulee olla rokotussuoja myös hinkuyskää vastaan.
Lisätietoa tarvittavista rokotuksista:
- Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön rokotukset (thl.fi)
- Opiskelijoiden rokotukset (thl.fi)
- Raskaana olevien rokotukset (thl.fi)
- Tartuntavaaraan joutuvien opiskelijoiden hepatiitti B -rokotukset (thl.fi)
- Hepatiitti B -rokotteista kysyttyä (thl.fi)
- Ohjeita ja lomakkeita HUSiin työharjoitteluun meneville opiskelijoille (hus.fi)
Omien rokotustietojen tarkistaminen (napauta avataksesi)
Kun harjoittelu tai työelämään siirtyminen on ajankohtaista, tarkista oman rokotussuojasi tilanne.
Selvitä aikaisemmin saamasi perusrokotukset (MPR, polio, jäykkäkouristus-kurkkumätä) esimerkiksi neuvolakortista, rokotuskortista tai lapsuuden aikaisen kotikuntasi terveyskeskuksesta. Vuonna 2015 ja sen jälkeen annettujen rokotteiden tiedot näkyvät OmaKannassa.
Mikäli olet saanut muita rokotuksia, voit selvittää rokotusajankohdan ja annosmäärän aina hoitopaikasta, jossa rokotteet on annettu. Esimerkiksi hepatiittirokotukset ovat tällaisia rokotuksia.
Osa opiskelijoista on saattanut saada armeijasta jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokotukset (dtap) sekä aivokalvontulehdusrokotukset.
Kuinka saat puuttuvat rokotteet
Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen tai siinä on epäselvyyksiä, ota yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arviointiin. Saat tällöin neuvontaa rokotuksista ja tarvittaessa ajanvarausluvan puuttuvien rokotusten ottamiseen.
Jos et voi ottaa rokotetta esimerkiksi allergian vuoksi, saat YTHS:ltä tästä todistuksen.
Rokotukset YTHS:llä ovat opiskelijalle maksuttomia.
>> Takaisin valikkoon
Influenssan kausirokotukset YTHS:llä (napauta avataksesi)
YTHS tarjoaa vuosittain influenssarokotteen sosiaali- ja terveysalalla opiskeleville ja riskiryhmään kuuluville opiskelijoille. Katso oppilaitoskohtaiset rokotusajat ja -paikat influenssarokotusten omalta verkkosivulta.
Pisto- ja veritapaturmat opinnoissa tai työharjoittelussa
YTHS vastaa soteopiskelijoiden opetustilanteissa ja työharjoitteluissa tapahtuneiden pisto- ja veritapaturmien hoidosta. Neulanpisto- ja verikontaktitapaturmalla tarkoitetaan tilannetta, jossa verinen tai eritteinen neula tai instrumentti läpäisee ihon. Jos saat opinnoissasi neulanpistohaavan tai joudut suojaamattomaan kontaktiin toisen henkilön veren kanssa, noudata ensimmäiseksi oppilaitoksen tai harjoittelupaikan ensiapuohjeita. Kun ensiavun tarvetta ei enää ole, toimi Toiminta pisto- tai veritapaturmatilanteissa -osion mukaisesti.
Jos tapaturma tapahtuu työsuhteessa, opiskelija on työpaikan tapaturmavakuutuksen piirissä. Tällöin tulee noudattaa työnantajan antamia ohjeita.
Näytteenotto pisto- tai veritapaturmatilanteissa (napauta avataksesi)
Pisto- ja veritapaturman jälkeen sinusta täytyy ottaa verinäytteet.
- Ota yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arviointiin. Saat lähetteen verinäytteitä varten ja tarkemmat ohjeet jatkotoimille.
- Päivystysaikana sattuneissa tapaturmissa näytteet on otettava ensimmäisenä arkipäivänä kahden vuorokauden sisällä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, esimerkiksi perjantai-iltana, on näytteet otettava päivystyksessä.
- Pistotapaturmanäytteet otetaan sekä potilaasta (altistaja) että opiskelijasta (altistunut).
- Potilaan näytteenottoon ja tietojen luovuttamiseen opiskelijaterveydenhuoltoon on oltava potilaan lupa.
- Harjoittelupaikka, jossa pistotapaturma tapahtui, huolehtii altistajan näytteiden ohjelmoinnista ja tarvittavista jatkotoimista.
- Altistajan näytteenottoon ja edelleen tarvittavien tietojen luovuttamiseen asiaa hoitavalle taholle on oltava altistajan lupa.
Oppilaitoksen tapaturmailmoitus
Opiskelija täyttää aina sähköisen tapaturmailmoituslomakkeen. Opiskelijan tapaturmalomakkeen linkki vakuutusnumeroineen löytyy tavallisesti oman oppilaitoksen verkkosivulta. Ota tarvittaessa yhteyttä harjoittelusta vastaavaan korkeakoulun edustajaan.
>> Takaisin valikkoon
Oppilaitoksen vakuutus
Oppilaitoksen vakuutusturva korvaa tapaturmista aiheutuneet sairaanhoitokulut tilanteissa, joissa on epäily todellisesta infektiotartunnan mahdollisuudesta. Tällaisia tilanteita ovat:
- on tiedossa, että tartunnan lähde eli potilas kantaa verikontaktissa tarttuvaa tautia
- tartunnan lähteen, eli potilaan, anamneesin perusteella tartunnan vaara on ilmeinen tai
- työoloissa olleissa materiaaleissa on veritartuntariski.
Yllä olevissa tilanteissa oppilaitokselta tarvitaan vakuutustodistus. Sen voi toimittaa myös jälkikäteen.
Tuberkuloosiselvityksen ohjeet soteopiskelijalle
Tuberkuloosiohjeistus koskee opiskelijoita, joiden opintoihin kuuluu työharjoittelua
- terveydenhuollon- ja sosiaalihuollon toimintayksiköissä tai
- alle kouluikäisten lasten hoitotehtävissä, kuten lastentarhanopettajaopiskelijat ja logopedian opiskelijat.
Ohjeistusta noudatetaan mahdollisen oireettoman tuberkuloosin kartoittamiseksi. Tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat oireettomat opiskelijat voidaan ohjata tuberkuloosiseulonnan tutkimuksiin, kuten keuhkoröntgeniin. Tutkimuksia ei tarvitse tehdä oireettomille opiskelijoille, jotka eivät kuulu tuberkuloosin riskiryhmiin.
Jos opiskelijalla on tuberkuloosiin viittaavia oireita, tulee hänen olla yhteydessä YTHS:n hoidontarpeen arviointiin. Tuberkuloosin oireita voivat olla esimerkiksi yli 3 viikkoa jatkunut yskä tai limannousu keuhkoista, erityisesti jos lima on veristä.
Työharjoittelun tuberkuloosiselvitys (napauta avataksesi)
Tartuntatautilaki velvoittaa työnantajaa vaatimaan luotettavaa selvitystä sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikköön tai alle kouluikäisten lasten hoitotehtäviin töihin tai harjoitteluun meneviltä opiskelijoilta siitä, etteivät he sairasta hengityselinten tuberkuloosia. Selvityksen tekeminen on erittäin tärkeää, koska hoidettavien joukossa on usein henkilöitä, joiden vastustuskyky on alentunut. Tauti voi levitä keuhkotuberkuloosia sairastavasta opiskelijasta hoidettaviin potilaisiin, lapsiin tai muihin asiakkaisin.
Selvitys sisältää tartuntatautikyselyn täyttämisen ja allekirjoittamisen. Riskiryhmiä edustaville opiskelijoille tehdään lisäksi terveystarkastus ja keuhkojen röntgenkuvaus. Kuvaus on tutkittaville maksuton.
>> Takaisin valikkoon
Tartuntatautikysely ja terveystarkastus
Kaikki sote-alan ja varhaiskasvatusalan opiskelijat täyttävät YTHS:n tartuntatautikyselyn. Tuberkuloositarkastus, mukaan lukien keuhkojen röntgenkuvaus, tehdään opiskelijoille, jotka ovat
- syntyneet tuberkuloosin riskimaassa
- oleskelleet vähintään 12 kuukautta tuberkuloosin riskialueella
- työskennelleet vähintään 3 kuukautta terveydenhuollossa tuberkuloosin riskialueella
- hoitaneet tuberkuloosipotilaita
- olleet lähikontaktissa tartuttavaan keuhkotuberkuloosipotilaaseen tai
- sairastaneet tuberkuloosin itse aiemmin.
Tietoa tuberkuloosin riskimaista löydät THL:n verkkosivujen maakohtaisesta listauksesta (thl.fi).
>> Takaisin valikkoon
Näin tuberkuloosiselvitys tehdään
Lataa tältä sivulta lomake ja vastaa tartuntatautikyselyyn. Mikäli kuulut tuberkuloosin riskiryhmään, sinulle tulee tehdä tuberkuloositarkastus. Ota yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arviointiin vähintään kuukausi ennen harjoittelusi alkua terveystarkastusajan saamiseksi. Tarkastuksen perusteella laaditaan todistus toimitettavaksi työharjoittelupaikkaasi. Tarkastusta ei tehdä, mikäli edellisestä selvityksestä (keuhkojen röntgenkuvaus tehty ja dokumentoitu Suomessa) on kulunut alle kaksi vuotta eikä altistumista tuberkuloosille ole tapahtunut.
Jos et kuulu tuberkuloosin tartuntatautikyselyn vastausten perusteella riskiryhmään, tulosta ja allekirjoita lomake ja näytä se harjoittelu- tai työpaikassasi esihenkilöllesi.
YTHS:n tartuntatautikysely käy tuberkuloosiselvityksestä monessa työharjoittelupaikassa. Osa harjoittelupaikoista saattaa edellyttää tuberkuloosistatuksen osoittamista toisella dokumentilla. Selvitä aina asia harjoittelupaikastasi.
>> Takaisin valikkoon
Tärkeitä ohjeita ja lomakkeita
Jos opiskelet sosiaali- ja terveysalalla ja opintoihisi kuuluu työharjoittelu, tutustu seuraaviin sisältöihin.