Opiskeluyhteisötyö
Opiskeluyhteisötyö – tuttavallisemmin OTE-työ – on yhteisöllistä terveyden- ja opiskelukyvyn edistämistyötä. Opiskeluyhteisötyö kohdentuu kaikille opiskelijoille. Työstä hyötyvät myös he, joilla ei ole tarvetta vastaanottopalveluille.
Teemme YTHS:llä opiskeluyhteisötyötä aktiivisessa vuorovaikutuksessa korkeakoulujen, opiskelijoiden ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Opiskeluyhteisötyöhön osallistuu monien eri alojen edustajia.
Opiskeluyhteisötyön keskeiset tavoitteet
Opiskeluyhteisötyö pohjautuu terveydenhuoltolakiin. Lain mukaan opiskeluterveydenhuollon tehtäviin kuuluu oppilaitoksen opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä opiskeluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta.
Opiskeluyhteisötyön tavoitteina on:
- vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen opiskeluympäristöön ja opiskeluilmapiiriin niin, että terveyttä ja opiskelukykyä edistävien valintojen tekeminen on opiskelijalle helpompaa
- lisätä opiskelijoiden tietoa ja ymmärrystä hyvinvointiin ja opiskelukykyyn vaikuttavista tekijöistä
- vahvistaa opiskeluyhteisöjen kykyä terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn edistämiseen.
Kansanterveydellisestä näkökulmasta on tärkeää, että opiskeluterveydenhuollon painopiste on ennaltaehkäisevissä palveluissa. Nuorena aikuisena tehdyt elämäntapavalinnat heijastuvat koko elämän hyvinvointiin.
Korkeakoulukohtaiset terveystyöryhmät
Vaikuttavaa opiskeluyhteisötyötä tehdään paikallisissa terveystyöryhmissä. Terveystyöryhmän tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja seurata paikallista opiskeluyhteisötyötä. Terveystyöryhmissä on edustus YTHS:stä, korkeakoulusta, opiskelijajärjestöstä sekä muista mahdollisista sidosryhmistä.
Terveystyöryhmätoiminnan suunnittelua ja tavoitteiden asettelua ohjaa yhteinen tietopohja ja ymmärrys. Terveystyöryhmät kokoontuvat YTHS:n johdolla yhdessä laaditun toimintasuunnitelman mukaisesti vähintään neljä kertaa vuodessa.
Opiskeluympäristön tarkastukset
Opiskeluympäristön tarkastuksissa (OPY) varmistetaan tietyn korkeakoulun opiskelijoiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Opiskeluympäristön tarkastuksessa korkeakoulut saavat tietoa siitä, kuinka ne voivat parantaa hyvinvoinnin tukemista omassa opiskeluyhteisössään.
Opiskeluympäristön tarkastus on lakisääteinen, ja se toteutetaan kussakin korkeakoulussa kolmen vuoden välein. YTHS:n lisäksi tarkastuksiin osallistuvat korkeakoulu, paikallinen opiskelijajärjestö ja paikallinen terveystarkastaja.
Opiskelijan ääntä kuullaan hyvinvointikyselyssä, joka toteutetaan opiskeluympäristön tarkastuksen yhteydessä.
Tapahtumat ja kampanjat
Opiskeluyhteisötyön tapahtumissa haluamme tukea ja ohjata opiskelijoita ylläpitämään terveyttään ja opiskelukykyään.
Valtakunnallisia terveyden- ja opiskelukyvyn edistämisen tapahtumia ovat vuosittaiset:
- Suunterveyden teemaviikko (viikko 7)
- YTHS-päivä (viikko 12)
- Opiskelijoiden mielenterveysviikko (huhtikuussa)
- Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikko (viikko 40)
- Koko Suomi Harjaa -teemaviikko (viikko 41)
- Opiskelukykypäivä (viikko 46)
Lisäksi järjestämme YTHS:llä säännöllisin väliajoin terveystietoiskuja eri aiheista. YTHS:n ammattilaiset vastaavat verkkowebinaareissa opiskelijoiden kysymyksiin.
Saatat kohdata opiskeluyhteisötyötä tekeviä ammattilaisiamme myös paikallisissa tai korkeakoulukohtaisissa tapahtumissa.
Opiskeluterveysneuvottelu
Opiskeluterveysneuvottelu voi olla hyvä vaihtoehto, jos opiskelijan opiskelukyky on heikentynyt terveydellisistä syistä. Neuvottelun tavoitteena on etsiä yhteistyössä opiskelijan, korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon kanssa keinoja opiskelukyvyn edistämiseksi ja opintojen mahdollistamiseksi.