Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Kun tarvitset apua mielenterveyteen liittyvissä haasteissa, eikä sinulla ole hoitosuhdetta muualla päihde- ja mielenterveyspalveluissa, otathan yhteyttä YTHS:n hoidontarpeen arvioon. Saat oikein kohdennettua apua ensimmäisen terveydenhoitoammattilaisen kohtaamisessa.

Ammattilaisemme voi ohjeistaa sinua täyttämään Terapianavigaattori-verkkokyselyn. Verkkokysely koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.

Jos oireesi vaativat hoitoa, sinut ohjataan mielenterveyden ryhmiin tai ohjattuun omahoitoon, jossa psykiatrinen sairaanhoitaja neuvoo ja tukee omahoidon toteuttamista. Tarvittaessa opiskelija ohjataan hoitopolussa eteenpäin yleislääkärin vastaanotolle.

Tutustu tarkemmin YTHS:n mielenterveyspalveluiden porrasteiseen hoitomalliin

Ohjattu omahoito

Pitämällä huolta itsestäsi voit vaikuttaa mielenterveyteesi. YTHS:n terveystieto-sivuilta löydät tietoa, jonka avulla saat vinkkejä omasta mielenterveydestä huolehtimiseen.

Myös mielenterveystalo.fi tarjoaa maksutta käyttöösi omahoito-ohjelmia, joiden avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmia voi käyttää riippumatta siitä, onko sinulla diagnoosia vai ei.

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmia löytyy esimerkiksi seuraavista aiheista:

Aggressio
Ahminta
Alkoholin liikakäyttö
Erokriisi
Järkyttävä tapahtuma
Lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus
Mustasukkaisuus
Paniikki
Parisuhde
Psykoosi
Rahaongelmat
Raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvointi
ReDirection
Sosiaalinen jännittäminen
Sukupuoli-identiteetin jäsentäminen
Syömisen ja kehonkuvan ongelmat
Tunnelukot
Uupumus
Pitkittyneet kehon oireet
Yksinäisyys

Mielenterveyden ryhmätoiminta

Järjestämme lukuvuoden aikana useita ennaltaehkäiseviä ja hoidollisia mielenterveyden ryhmiä. Ryhmiä toteutetaan sekä lähiryhminä palvelupisteissä että etäryhminä. Voit saada vertaistukea ja eväitä terveyden ja elämänhallinnan tueksi. Tutustu tarkemmin ryhmätoimintaan ryhmätoiminnan ja verkkokurssien sivuilla.

Muut hoitomuodot

Tutustu psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanottopalveluun

Tutustu yleislääkärin vastaanottopalveluun

Tutustu psykologin lyhytterapia- ja vastaanottopalveluun

Tutustu psykiatrin konsultaatio- ja vastaanottopalveluun