Siirry sisältöön
Self-verkkopalvelussa on huoltokatko keskiviikkona 16.10.2024 kello 18 alkaen. Kirjautuminen Selfiin saattaa epäonnistua. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa.
Hoidontarpeen arviointimme on valitettavasti ruuhkautunut, ja Self-verkkopalvelun asiointilomakkeet ovat osittain pois käytöstä. Jos et pääse käyttämään tarvitsemaasi lomaketta, pyydämme ottamaan yhteyttä puhelimitse. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Selkäsi pitää vaihtelusta

Alaselkäkipu on yleisin syy asiointiin YTHS:n fysioterapeutin vastaanotolla. Jo nuorilla aikuisilla voi esiintyä häiritseviä selkäoireita, mutta ne johtuvat lähes aina harmittomasta syystä. Maailman selkäpäivän kunniaksi jaamme fysioterapeutin vinkkejä selän hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Lue lisää alaselän kivusta YTHS:n Terveystietopankista

Lue yläselän kivusta Terveystietopankista

Lue lisää Kerran tunnissa -taukokampanjasta

Opiskelijat jumppaavat.

Keinoja ehkäistä selkäkipua

1) Vaihda säännöllisesti asentoa, mielellään kerran tunnissa

Yhtä oikeaa työskentelyasentoa etsimistä tärkeämpää on vaihdella asentoa monta kertaa päivän aikana. Voit esimerkiksi opiskella välillä istuen ja välillä seisten, välillä vaikka sohvalla maaten. Kotioloissa voit tehdä itsellesi seisomatyöpisteen esimerkiksi hyödyntämällä silitysrautaa, kirjahyllyä ja kirjapinoja. Kiinnitä huomiota myös siihen, kuinka paljon vietät aikaa puhelimella ja muista tauottaa tätäkin.

2) Järjestä arkeesi vaihtelua istumiselle

Opiskeluarkeen kuuluu usein paljon istumista. Pohdi, mitä aktiivisempaa voisit tehdä opiskelun rinnalla. Voit aloittaa uuden liikuntaharrastuksen, mutta vaihtelua saat muillakin tavoin. Jos esimerkiksi pidät taidenäyttelyistä tai museoista, kiertele niitä. Tai tapaa ystäviäsi kävelylenkkien muodossa. Arkiliikunta on myös oiva tapa lisätä päivän aikaista aktiivisuutta.

3) Varmista riittävä tuki työskennellessäsi

Kun työskentelet istuen, huolehdi että selkäsi nojaa tukevaan alustaan. Helpoiten tämä onnistuu säädettävällä toimistotuolilla. Myös muunlaisilla tuoleilla ja sohvalla työskennellessä on hyvä tukea selkää, esimerkiksi tyynyin.

Lue lisää vinkkejä selkä- ja niskakivun ehkäisyyn 70 terveysvinkkiä -sivultamme

Maailman selkäpäivää ja selkäviikkoa vietetään lokakuussa

Maailman selkäpäivää (World Spine Day) vietetään vuosittain 16.10. Päivällä halutaan maailmanlaajuisesti lisätä tietoisuutta selkäkivuista ja edistää selän terveyttä.

Suomessa maailman selkäpäivän yhteydessä vietetään selkäviikkoa. Selkäviikolla eri puolilla maata järjestetään maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia selkäterveydestä.

Lue lisää maailman selkäpäivästä (worldspineday.org, linkki englanniksi)

Lue lisää selkäviikosta (selkäkanava.fi)