Siirry sisältöön
Hoidontarpeen arviointimme on valitettavasti ruuhkautunut. Ruuhkan purkamiseksi valtakunnallinen yleis- ja mielenterveyden puhelinpalvelumme palvelee poikkeuksellisesti keskiviikkona 25.9. ja torstaina 26.9. klo 8–13 ja perjantaina 27.9. klo 8–12. Lisäksi Self-verkkopalvelun asiointilomakkeet ovat osittain pois käytöstä. Pahoittelemme mahdollista haittaa.

Faktat haltuun! – YTHS:n ammattilaiset murtavat seksuaaliterveyden myyttejä

Mitä kaikkea käsite seksuaalinen hyvinvointi pitää sisällään? Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikolla (30.9.–4.10.2024) tähän kysymykseen tarvitaan vastaamaan niin fysioterapeuttia, suunterveyden ammattilaista, lääkäriä, terveydenhoitajaa kuin psykologiakin. YTHS:n asiantuntijat lähestyvät seksuaaliterveyttä eri näkökulmista, tarkastelevat faktoja ja murtavat myyttejä.

Sinisellä pohjalla vaalea sydän, jossa syleilevien kasvojen silhuetti, Pienillä teoilla terveyttä -viikon palapelimuotoinen logo, YTHS:n logo ja teksti "Seksuaalisuus opiskelijan arjessa, Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikko 30.9.-4.10.2024".

Seksuaalisuus opiskelijan arjessa -teemalla järjestettävistä verkkotapahtumista voit saada vinkkejä muun muassa siihen, miten rentoutuminen voi helpottaa yhdyntäkipuja, miten suuseksin aikana voi suojautua seksitaudeilta tai mitä tulee ottaa huomioon sopivaa hormonaalista ehkäisyä valittaessa. 

Opiskeluhyvinvointiviikon aikana järjestämme neljänä päivänä tunnin mittaisen Kysy asiantuntijalta -webinaarin, joihin voit halutessasi lähettää ennakkokysymyksiä. Lisäksi luvassa on valtakunnallinen terveyden edistämisen webinaarin torstaina 3.10.2024. Kaikkiin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen – ilmoittautumislinkit näet kunkin tapahtuman kohdalta tältä sivulta.

Suomeksi ohjelmaa on jokaiselle arkipäivälle. Ruotsiksi järjestämme yhden tapahtuman, samoin englanniksi.

Opiskeluhyvinvointiviikon tilaisuudet

MAANANTAI 30.9.2024 klo 12

Onko lantiopohjan kipu normaalia ja tarvitseeko sitä sietää? Mistä tietää, onko lantionpohja ylikireä/liian jännittynyt vai liian heikko? Mistä yhdyntäkivut voivat johtua?

Voit saada vastauksia esimerkiksi näihin kysymyksiin, kun tulet kuulolle klo 12 alkavaan tietoiskuun Fysioterapia ja seksuaaliterveys: yhdyntäkivut, lantionpohjan toiminta ja rentoutuminen. Samansisältöiset tilaisuudet järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi klo 12. Suomenkielisessä webinaarissa vastaamassa on fysioterapeutti Anna Metsämuuronen ja ruotsinkielisessä webinaarissa fysioterapeutti Yvonne Granlund.

TIISTAI 1.10.2024 klo 12

Tiesitkö, että seksitaudit voivat tarttua myös suun limakalvolle ja limakalvolta? Suojautuminen suuseksissä on tärkeä osa seksuaaliterveyttä. Sosiaaliseen kanssakäymiseen ja seksuaaliseen itsetuntoomme taas voi vaikuttaa paljonkin suun terveydentila ja kunto.

Näihin aiheisiin syvennytään klo 12 alkavassa tietoiskussa Suu ja seksuaaliterveys: seksitaudit suussa​, putsaa pususi – suun omahoito​, suuseksisuojan käyttö. Kysymyksiin vastaamassa ovat hammaslääkäri Henna Salmio ja terveydenhoitaja Satu Kyntäjä.

KESKIVIIKKO 2.10.2024 klo 12

Sattuuko kierukan asettaminen? Aiheuttavatko ehkäisypillerit hedelmättömyyttä? Entä onko jälkiehkäisy vaarallinen? 

Raskauden ehkäisyyn liittyvät kysymykset nostetaan pöydälle klo 12 alkavassa tietoiskussa Raskauden ehkäisy: ehkäisyn vaihtoehdot ja hormonaalisen ehkäisyn hyödyt ja haitat, raskauden ehkäisyyn liittyvät myytit. Samansisältöiset tilaisuudet järjestetään sekä suomeksi että englanniksi klo 12. Suomenkielisessä tilaisuudessa kysymyksiin ovat vastaamassa yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo ja terveydenhoitaja Hanna Haapalainen ja englanninkielisessä terveydenhoitaja Satu Kyntäjä ja yleislääkäri Annika Nevalainen.

TORSTAINA 3.10.2024 KLO 14–15.30

(Huom. muista päivistä poikkeava aloitusaika)

Mitä kaikkea opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi pitää sisällään ja miten siitä voi huolehtia? Kuinka voit tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat myönteisesti omaan seksuaaliterveyteesi?

Tervetuloa valtakunnalliseen Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaariin! Kello 14.30 starttaavassa webinaarissa pääpuhujana on Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso. Tilaisuudessa pääsevät ääneen myös yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo YTHS:ltä sekä Jesse Häyhä Suomen ylioppilaskuntien liitosta (SYL) ja Linda Vallenius Suomen opiskelijakuntien liitosta.

Webinaarin ohjelma

Klo 14.00 Tapahtuman avaus

Klo 14.05-14.50 Mitä on seksuaalinen hyvinvointi. Maria Nikunlaakso, Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö

Klo 14.50-15.10 Kommenttipuheenvuoro: Seksuaaliterveyden hoito ja edistäminen näkyy YTHS:llä. Minna Paavonsalo, YTHS:n yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri

Klo 15.10-15.30 Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus opiskelijan seksuaalisessa hyvinvoinnissa. Jesse Häyhä, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Linda Vallenius, Suomen opiskelijakuntien liitto

Klo 15.30 – Webinaari päättyy

Ilmoittautuminen

PERJANTAI 4.10.2024 klo 12

Voiko avoimessa suhteessa olla vakavaa parisuhdetta? Onko seksuaalinen suuntautuminen pysyvä tai muuttumaton? 

Hyvinvointiviikon viimeisenä päivänä keskitymme seksuaalisuuden ja suhteiden moninaisuuteen. Tule mukaan kuulolle ja kysymään klo 12 alkavaan tietoiskuun Mielenterveys ja seksuaalisuus: seksuaalisuuden ja suhteiden moninaisuus. Vastaamassa kysymyksiin ovat YTHS:n seksuaalineuvontatiimin työntekijät, psykologi Marjo Tossavainen ja terveydenhoitaja Elina Haikonen.

YTHS järjestää Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon nyt kolmatta kertaa.