Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivässä puhutaan kohtuudesta

Tuntuuko vaatimuksia olevan liikaa ja nouseeko stressi opinnoissa välillä liian korkealle? Pitääkö samalla käydä töissä, olla itseohjautuva, näyttää hyvältä ja suorittaa kaikki tavoiteajassa – ja pelastaa maailma?

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän Kohtuutta etsimässä -webinaarissa 19.4.2023 klo 12–15 etsitään keinoja pitää asiat kohtuudessa ja puhutaan siitä, mitä opiskelijat, yhteisöt ja yhteiskunta voivat tehdä, jotta yksilölle ei tule sietämättömiä paineita.

Webinaari striimataan YouTuben kautta. Pääset mukaan YTHS:n YouTube-kanavan (@YTHSvideo) etusivulta tai suoralinkillä. Tilaisuuden aikana voit osallistua keskusteluun chatin kautta.

Rimaa kannattaa laskea

Pääpuhujana kuulemme kasvatustieteilijä, filosofi ja tietokirjailija Juha T. Hakalaa. Hakala pohtii puheenvuorossaan, miksi kohtuus kannattaa ja miksi rimaa olisi hyvä laskea – edes joskus.

”Meissä on paljon tunnollisia suorittajia. Kilttejä puurtajia, jotka taputtavat itseään olalle vain nappisuorituksesta. Eli, kovin harvoin”, Hakala miettii ja lisää: ”Riittäisikö ihan vain kyllin hyvä?”

MIELI ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Kujala kertoo webinaarissa viime vuonna julkaistusta Nuorten hyvinvointiohjelmasta, joka sisältää yli 70 konkreettista toimenpidettä 13–28-vuotiaiden nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.

Oulun yliopistolla järjestetyn ainutlaatuisen Maailman onnellisin opiskelija -kurssin koordinaattori Henrietta Karjalainen puhuu kohtuullisuudesta itsensä johtamisen ja työelämävalmiuksien näkökulmasta.

Kohtuutta etsimässä -webinaari keskiviikkona 19.4.2023 klo 12–15 YTHS:n YouTube-kanavalla (YTHSvideo)

12–12.10 Tervetuloa! Opiskeluyhteisötyön vastaava psykologi Roosa Kämäräinen, YTHS
12.10–12.15 Videotervehdys. Vaikuttamistyön asiantuntija Tommi Yläkangas, Nyyti ry
12.15–12.45 Nuorten hyvinvointiohjelma. Yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Kujala, Mieli ry
12.45–13.15 Maailman onnellisin opiskelija -kurssin satoa. Kurssin koordinaattori Henrietta Karjalainen
13.15–13.30 Paneelikeskustelu, osa 1 (Johanna Kujala/Mieli ry, Henrietta Karjalainen/Maailman onnellisin opiskelija, opintopsykologi Kiia Kilponen/Oulun yliopisto ja ohjauspalveluiden suunnittelija Niina Marostenmäki/Oulun yliopisto)
13.30–13.45 Tauko
13.45–14.45 Riittäisikö ihan vain kyllin hyvä? Professori, dosentti Juha T. Hakala.
14.45–15.00 Paneelikeskustelu, osa 2

Kohtuutta etsimässä -webinaari suomenkielinen. Se on suunnattu kaikille korkeakouluopiskelijoille, opiskelijajärjestöille, opetus- ja ohjaustyötä tekeville sekä opiskeluterveydenhuollossa työskenteleville.

Osassa kampuksista saatat kohdata myös YTHS:n työntekijöitä Opiskelijoiden mielenterveyspäivän aikana.

Tutustu Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaan

Järjestämme Kohtuutta etsimässä -webinaarin osana Nyyti ry:n koordinoimaa Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa, jota vietetään 19.4.2023 ja koko viikon 16 ajan. Tämänvuotisena kampanjateemana on kohtuus.

Vuosittain järjestettävän kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan mielen hyvinvoinnin puolesta. Kampanjan taustavoimana toimii Opiskelijahyvinvointiverkosto.

Nyyti ry päivittää kampanjan sisältöjä ja materiaaleja verkkosivuilleen.

Näin Nyyti ry kirjoittaa tämänvuotisesta kampanjateemasta eli kohtuudesta verkkosivuillaan:

”Arkemme on täynnä suorittamista. Erityisesti opiskelijoiden elämä on erilaisten vaatimusten ja tavoitteiden ristipaineessa toimimista. Paineita aiheuttaa opiskelu ja siihen liittyvät tekijät, mutta paineita kertyy myös muualta. Esimerkiksi henkilökohtainen talous, sosiaalinen media, sosiaaliset suhteet ja vapaa-ajan harrastukset saattavat pahimmillaan kuormittaa jaksamisen äärirajoilleen.

Elämän kohtuuttomuudet ovat monelta osin lähtöisin erilaisista rakenteellisista ja yhteiskunnallisista tekijöistä. Opintotukijärjestelmän lainapainotteisuus, ensikertalaiskiintiöt, todistusvalinta, tiukat vaatimukset opintojen etenemisestä ja kaiken taustalla vaikuttava suorituskeskeinen kulttuuri ovat esimerkkejä rakenteellisista tekijöistä, jotka kuormittavat opiskelijan arkea ja jaksamista.

Me pystymme yhdessä vaikuttamaan rakenteellisiin tekijöihin, mutta totuus on kuitenkin se, että suuret laivat kääntyvät hitaasti ja rakenteellisten muutosten aikaansaaminen kestää parhaassakin tapauksessa vuosia. Yhtä totta on myös se, että vaikka kohtuuttomuudet eivät olekaan itseaiheutettuja, pystymme paljon nopeammin muutamaan omaa toimintamme jaksamisemme edistämiseksi.

Kannustammekin tämän vuoden kohtuus -teeman kautta pysähtymään oman elämämme kohtuuttomuuksien ääreen ja miettimään, miten voisimme itse kohtuullistamaan omaa elämäämme. Ennen kaikkea kannustamme pysähtymään yhdessä muiden kanssa.”

(Sivu päivittyy, viimeisin päivitys 14.4.2023)

Teksti "Opiskelijoiden mielenterveyspäivä 19.4.2023, #KohtuusEiOoKirosana".