Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

”YTHS Ravitsemus -äppi sopii kaikille”

YTHS julkaisi viime vuoden lopulla uuden ravitsemus-aiheisen palvelun. Äppi löytyy tätä nykyä jo tuhansien opiskelijoiden taskusta. Tähän joukkoon kuuluvat myös Marja, Jenny, Jyri ja Heidi, jotka suosittelevat YTHS Ravitsemusta kaikille opiskelijoille hyvinvoinnin tueksi kiireisen opiskeluarjen keskellä. Tutustu heidän käyttäjäkokemuksiinsa sovelluksen neljässä valmennusohjelmassa.

Painohallinnan ohjelma yllätti Marjan iloisesti

Liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskeleva Marja otti YTHS:n ravitsemusapin käyttöön viime keväänä.

”Sovellusta mainostettiin YTHS:n verkkosivuilla ja ajattelin, että olisi hyvä hetki miettiä omia ravitsemukseen liittyviä valintoja. Itseä on aika helppo huijata ja halusin saada paremman käsityksen siitä mitä oikeastaan syön”, Marja kertoo. 

Marja otti käyttöön neljä viikkoa kestävän painonhallinnan valmennusohjelman, jonka avulla voi pohtia, mitä painonhallinta omassa arjessa tarkoittaa ja miten painonhallintaan voi löytää juuri itselle sopivan tavan. Erityisesti Marjaa kiinnosti sovelluksen tarjoama kuviin perustuva ruokapäiväkirja. 

”Kiloklubin päiväkirjaa ja keventäjien sovellus olivat minulle ennestään tuttuja. Niihin verrattuna YTHS Ravitsemuksen painonhallinnan ohjelma yllätti positiivisesti. Tämä ei ole kalorikeskeinen ja kuvien käyttö kirjoittamisen sijaan on helppo ja modernilta tuntuva toimintatapa. Kirjoittamiseen perustuvat ohjelmat jäävät aikapulassa helposti kesken, mutta kuva on nopea napata, siitä näkee helposti annoskoon ja kuva myös aktivoi ajattelemaan sitä, mitä syö”, Marja arvioi.   

Marja käytti sovelluksessa lähinnä ruokapäiväkirjaa ja katsoi webinaareja. Hän antaa kuitenkin pisteitä monipuolisuudesta. Tarjolla on mm. podcasteja, webinaareja ja ruokaohjeita. Hänellä on myös vinkkejä sovelluksen kehittämiseen. 

”Sovelluksessa on helppo kirjata omia syömisiä, kun tarvitsee vain ruksia vaihtoehtoja listasta. Lista voisi tosin olla vähän laajempi. Lisäksi kaipaisin jonkinlaista palautetta, esimerkiksi viikkoyhteenveto olisi ainakin minulle motivoivaa. Myös ravitsemusterapeutin palveluja voisi tuoda sovelluksessa paremmin esiin. Ja jos tarjolla olisi ravitsemusterapeutin live-lähetys, siihen osallistuisin varmasti”, Marja pohtii.     

Valmennuksen aikana opitaan tärkeitä elintapamuutostaitoja ja mm. arvioimaan omaa toimintaa objektiivisesti ja itseä kannustaen. Marjalle painonhallinnan valmennusohjelma on tuonut hyviä tuloksia.

”Kiinnitän nyt aivan uudella tavalla huomiota ruoka-aikoihin ja siihen mitä syön. Erityisesti onnistuin petraamaan aamupalan osalta, joka syön sen nyt säännöllisesti. Kesällä oli hieman taukoa, mutta nyt syksyllä jatkan ohjelman käyttöä.”  

Heidi oivalsi tärkeän asian ruokasuhteestaan 

Pian sosionomiksi valmistuva Heidi otti YTHS Ravitsemuksen käyttöön parantaakseen omaa ruokasuhdettaan. Jännitteinen ruokasuhde oli aiemmin johtanut merkittävään painonnousuun ja vaikka tilanne on tasaantunut, hän halusi kehittää ruokasuhdettaan edelleen. 

YTHS Ravitsemuksen Ruokasuhde-valmennusohjelmassa tarkastellaan ruokaan liittyviä ajatuksia ja tunteita ja annetaan käytännönläheisiä vinkkejä joustavaan syömiseen.  Valmennus sisältää podcastin, luennon, tekstejä ja tehtäviä. Heidin mukaan valmennusohjelmassa todella joutuu pohtimaan omia tunteita ja toimintatapoja ja juuri se on ohjelmassa sekä hyvää että haastavaa.

”Erilaista materiaalia oli tarjolla kiitettävän paljon. Kaikkea ei tarvitse käydä tietyssä ajassa läpi, mutta minusta tuntui välillä, että perheellisenä ja työssä käyvänä opiskelijana minulla ei ollut riittävästi aikaa tehtäville ja omalle pohdinnalle. Minulle tunneperäiset tehtävät olivat myös aika haastavia, ja aika ajoin kaipasin henkilökohtaista kontaktia asioiden läpikäyntiin.”  

Valmennusohjelman tavoitteena on auttaa tunnistamaan omaan syömiseen tai kehoon liittyviä ajatuksia ja tunteita ja tarjota työkaluja, joiden avulla suhdetta syömiseen voi jäsennellä. Heidi sai valmennuksessa tärkeän oivalluksen, josta on ollut arjessa apua. 

”Herkut ovat olleet minulle tapa purkaa pahaa oloa, stressiä tms. Jos minun nykyisin tekee herkkuja mieli, pysähdyn miettimään tuntemuksiani.”

Jenny sai apua stressivatsan rauhoittamiseen

Jääkiekkoa pelaavan aktiiviurheilijan arkeen ravitsemusasioiden seuranta kuuluu olennaisena osana. Siksi erilaiset ravitsemukseen liittyvät sovellukset olivat kätilöksi valmistuvalle Jennylle tuttuja jo ennen kuin hän kokeili YTHS Ravitsemus -sovellusta. YTHS Ravitsemuksen Jenny bongasi YTHS:n verkkosivuilta. Alun perin sovellus kiinnosti opintoihin liittyen, mutta Jenny huomasi saavansa apistä apua myös omaan arkeensa.

”Minä olen aina reagoinut stressiin vatsallani. Esimerkiksi tentit tai muut jännittävät asiat saavat mahan kuplimaan ja syöminen on silloin hankalaa”, Jenny kertoo.

YTHS Ravitsemuksen Rauhoita stressivatsa -valmennusohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä toiminnallisista suolistovaivoista, ravitsemuksen vaikutuksesta ja antaa työkaluja itsehoidon tueksi. Valmennuksessa käsitellään mm arjen säännöllisyyttä, kuituja ja kasviksia sekä eliminaatioruokavaliota. Viikoittain tehdään myös mielentaitotehtäviä, jotka auttavat rauhoittamaan kehoa.

”Valmennus sisälsi paljon asiaa eri muodoissa, podcasteista rentoutusharjoituksiin. Itse odotin kovasti vinkkejä siitä, mitä ja miten voisin syödä jännityksestä huolimatta ja sain ohjelmasta kyllä apua. Kun syöminen on vaikeaa ja samaan aikaan on kuitenkin nälkä, sortuu helposti huonoihin valintoihin, suklaaseen tai pullaan. Vinkit helposta ja nopeista välipaloista auttavat parempiin valintoihin.”

Jenny suosittelee Rauhoita stressivatsa -valmennusta kaikille niille, jotka reagoivat asioihin vatsallaan. Hän itse aikoo jatkaa ruokapäiväkirjan käyttöä arjen tukena.

”Ruokapäiväkirja on vahtikoira, se auttaa minua varmistamaan, että vatsan kuplimisesta huolimatta syön jotain. Se myös herättelee, jos kuvissa näkyy pelkkää suklaata.”

Arjessa jaksamisen valmennusohjelma helpotti Jyrin korona-arkea

Jyrin opinnot Jyväskylässä alkoivat korona-aikana. Arki oli kuormittavaa, sosiaalisia kontakteja ei juuri ollut ja uuden oppiminen tapahtui etäyhteyksin oman työpöydän äärestä. Toisena koronakeväänä Jyri päätti ottaa käyttöön kaiken mahdollisen avun arjessa jaksamiseen. 

”Etsin aktiivisesti apua korona-ajassa elämiseen ja kun luin YTHS Ravitsemus-apistä, päätin tarttua myös tähän mahdollisuuteen”, Jyri muistelee.

YTHS Ravitsemuksen Arjessa jaksamisen valmennusohjelma auttaa ruoan ja syömisen avulla luomaan uusia rutiineja, jotka lisäävät jaksamista ja hyvinvointia. Neljä viikkoa kestävän ohjelman aikana käydään läpi teemat väri lautasella, oma tapa täsmäsyömiseen, uni ja lepo sekä tunnesyöminen.

”Valmennusohjelma eteni ikään kuin polkuna, jossa kolme kertaa viikossa sain tehtäviä tai infoa aiheeseen liittyen. Jotain osiota jäi suorittamatta, jos uudesta sisällöstä ei tullut ilmoitusta tai niihin ei heti ehtinyt paneutua. Tahti oli minusta kuitenkin varsin sopiva. Muutenkin ajattelen niin että enempi on parempi, joukosta voi sitten valita itselle sopivia. Esimerkiksi itse vierastin hieman ateriakuvien ottamista, mutta tietoperusteiset infot olivat mielekkäitä.”

Tietotekniikka opiskelevalle Jyrille sovellusten maailma on tuttu juttu. YTHS Ravitsemusta hän piti teknisesti toimivana eikä käytössä ollut ongelmia hieman vanhemmallakaan älypuhelimella.

”Pieniä kömpelyyksiä oli omien mittareiden ja muistutusten tekemisessä, mutta pääsääntöisesti kaikki toimi hyvin. Erityisesti minua ilahdutti suomen kieli sovelluksessa. Englanninkielisiä appejä on paljon tarjolla, mutta vähemmän suomeksi.”   

Nyt Jyri on ollut opintojensa ensimmäisillä live-luennoilla ja arki on palaamassa uomiinsa. YTHS Ravitsemus oli yksi korona-ajan tukipilareista, mutta Jyri aikoo käyttää sitä jatkossakin. 

”Äpistä oli ja on apua. Olisin voinut varmasti osallistua aktiivisemminkin, mutta ajattelen että aina kun avasin apin, se oli positiivinen teko ja ohjasi ajatuksia oikeaan suuntaan.”

Opiskelija näyttää puhelimestaan YTHS Ravitsemus -sovelluksen päänäkymää. Taustalla opiskelijoita syömässä pöydän ääressä.