YTHS on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä päätöksen 4,2 miljoonan euron valtionavustuksesta mielenterveyden lisäpalvelujen tuottamiseen vuonna 2022. Avustuksella pyritään lieventämään koronan korkeakouluopiskelijoille aiheuttamia haittoja.
Eduskunta myönsi keväällä 2020 lisätalousarviossa YTHS:n haettavaksi yhteensä 5 miljoonaa euroa valtionavustusta koronan aiheuttamien haittojen lieventämiseen, korkeakouluopiskelijoiden opiskelukyvyn tukemiseen ja hyvinvoinnin varmistamiseen. Viime keväänä sosiaali- ja terveysministeriö teki päätöksen noin 750 000 euron avustuksesta näiden palvelujen tuottamiseen vuonna 2021. YTHS on nyt saanut myönteisen päätöksen myös 4,2 miljoonan euron lisäavustuksesta. Päätöksen mukaan jälkimmäinen avustuserä on käytettävissä vuoden 2022 loppuun saakka.
– Valtaosa korkeakouluopiskelijoista voi hyvin, mutta pitkään jatkuneet poikkeusolot ovat voineet vaikuttaa hyvinvointiin. Muutokset opetusjärjestelyissä, itsenäisen ja verkossa tapahtuvan opiskelun lisääntyminen ja sosiaalisen elämän rajoitukset ovat tuoneet opiskelijoiden arkeen lisää epävarmuutta, henkistä kuormitusta ja yksinäisyyden kokemusta. Tänä syksynä paluu kampuksille ei ole tuonut kaikille helpotusta, sanoo YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen.
Nyt myönnetyn avustuksen turvin YTHS lisää mielenterveyttä tukevia palveluja ja vahvistaa määräaikaisesti resursseja niiden tuottamiseksi.
– Lisäämme YTHS:lle myönnetyillä avustuksilla merkittävästi sekä matalan kynnyksen itsehoidollisia että ammattilaistemme tarjoamia hoidollisia mielenterveyspalveluja. Kehitämme mielenterveyden digitaalisia palveluja, järjestämme mielenterveyden ensiapukursseja ja koulutamme omaa ja korkeakoulujen henkilöstöä, Väyrynen kertoo.
Kevään lisärahoituksella vahvistettu chat-palveluja
Keväällä YTHS sai päätöksen noin 750 000 euron lisärahoituksesta käytettäväksi vuoden 2021 aikana. Tällä avustuksella YTHS on ensisijaisesti lisännyt mielenterveyden chat-palveluja. Kesäkuussa avattiin anonyymi MieliChat ja syyskuussa laajennettiin hoidollisen SelfChatin mielenterveyslinjan palvelua.
– Sekä anonyymia keskusteluapua tarjoavalle MieliChatille että hoidollisen chat-palvelun laajentamiselle oli selvästi tilausta. Opiskelijat ovat löytäneet nämä kanavat hyvin.