Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Muista mieli ja lepo

Olemme ihmisinä kokonaisuus, ja hyvinvointimme rakentuu niin kehon, mielen kuin sosiaalistenkin tarpeiden ympärille. Liikkuminen on tästä hyvä esimerkki, sillä liikunnalla tai sen avulla voimme vaikuttaa näihin kaikkiin.

Mielen hyvinvoinnin näkökulmasta riittävä liikkuminen auttaa meitä jaksamaan paremmin, se voi viedä huomion pois kielteisistä ajatuksista, ja se voi olla yksi hyvä tapa luoda ja ylläpitää ihmissuhteita.

Liikunnan on huomattu auttavan stressinhallinnassa, helpottavan ahdistusta, ja liikuntaa suositellaan myös masennuksen hoidossa. Lisäksi säännöllinen liikunta voi auttaa unen saannissa, mikä on olennaista kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta.

Liikkumista on siis hyvä ajatella yhtenä tapana pitää omasta hyvinvoinnista huolta. Kehon aistiminen ja kuuntelu on muutenkin oiva tapa harjoitella omien tarpeiden tunnistamista ja huomiointia.

Keho viestii automaattisesti esimerkiksi väsymyksen, rasituksen ja voiman tunteista ja kaipaa niiden huomiointia. Nämä keholliset tarpeet voivat vaihdella päivien ja elämäntilanteiden välillä, ja kaikki kokemukset eivät ole meidän itsemme kontrolloitavissa. Kun meille iskee esimerkiksi flunssa, vaikka haluisimme olla terveitä tai väsyttää, vaikka haluaisimme olla energisiä, olemme epätäydellisyyden hyväksymisen äärellä. Tässä voimme oppia tärkeitä taitoja, kuten armollisuutta ja myötätuntoa tilannetta ja ehkä myös itseämme kohtaan.

Omien tarpeiden tunnistaminen ja huomiointi sekä tarvittaessa epätäydellisyyden hyväksyminen ovat olennaisia harjoiteltavia taitoja mielenterveyden kannalta. Hyvinvointimme kannalta onkin tärkeätä oppia huomaamaan, milloin voimme käyttää kaasua ja milloin tarvitsemme jarrua – niin kehon, mielen ja sosiaalisten tarpeiden tyydyttämisessä.

Ehkä kysyt itseltäsi tänään, minkälaista liikettä kehosi ja mielesi kaipaa? Vai kaipaatko lepopäivää ja hoivaat itseäsi esimerkiksi lämmittämällä saunan, laskemalla veden kylpyammeeseen, tai pyytämällä kaverilta hierontaa?

Vinkki: lisätietoa rentoutuksesta ja lempeästä tavasta liikkua löydät eilisestä artikkelista ”Liiku lempeästi”

Muita hyviä linkkejä:

Liikunta ja mielenterveys – UKK-instituutti
Liikunta ja mielenterveyden häiriöt – UKK-instituutti
Liikunta ja depressio (kaypahoito.fi)
Liikunta – kehon kuunteleminen | MIELI Suomen Mielenterveys ry