Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Liikunnan terveysvaikutukset kiinnostavat opiskeluyhteisöjä. YTHS:n Liiku ja palaudu -webinaarissa yli 400 osallistujaa.

YTHS järjesti 18.8. Liiku ja palaudu -webinaarin osana valtakunnallista terveyden edistämisen liikunta-teemaa. Loppukesän iltapäivä tarjosi tuhdin tietopaketin liikkumisesta ja palautumisesta sekä niiden vaikutuksista opiskelukykyyn, hyvinvointiin ja terveyteen.

Webinaariin osallistui yli 400 kuulijaa. 98 % palautekyselyyn vastanneista arvioi, että webinaarin sisällöistä on heille hyötyä arjen työssä tai opinnoissa.

Liiku ja palaudu -webinaarissa kuultiin eturivin asiantuntijoita, jotka ovat tutkineet liikunnan vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen.        

  • Kasvatustieteen professorin, aivotutkija Minna Huotilaisen esitys Miksi liikkuvat aivot oppivat helpommin? sisälsi uusinta tutkimustietoa siitä, mitä aivoissa tapahtuu, kun liikumme, ja kuinka liikunta voi tukea oppimista. Kuulet liikkumisen nopeista vaikutuksista ja saat vinkkejä liikunnan hyödyntämiseen muistin ja jaksamisen tukena.
  • Anu-Katriina Pesonen on kokeellisen aivotutkimuksen professori. Hän puhui webinaarissa unesta ja palautumisesta opintojen kivijalkana. Käsitys unen merkityksestä on laajentunut − uni ei ole vain lepoa ja palautumista. Uni on myös aivojen aktiivinen tila, joka vaikuttaa oppimiseen, muistamiseen ja tunteiden säätelyyn.
  • Korkeakouluopiskelijat harrastavat kiitettävästi liikuntaa, mutta samalla istumista kertyy päivään paljon. Muutoksen mahdollisuus piilee yhteisöllisyydessä: toimintatapojen, huomaamattomien normien ja ympäristön muuttamisella on mahdollista vaikuttaa istumiseen yhteisöllisesti, kaikkien terveyttä ja vireyttä edistäen. Liikuntatieteiden tohtori Arto Pesolan puhui teemasta esityksessään Luomuliikunnan vallankumous? Istumisen haasteet ja mahdollisuudet etänä ja läsnä.
  • Filosofian tohtori Annika Taulaniemi UKK-instituutista käsitteli esityksessään Liikkumisen ja palautumisen vaikutukset terveyteen, hyvinvointiin ja opiskelukykyyn (luontonäkökulmaa korostaen) liikkumisen suositusten perusteita ja avasi liikkumisen, unen, palautumisen, mielen ja hyvinvoinnin sekä terveyden välisiä yhteyksiä, luontonäkökulma huomioiden.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) terveyden edistämisen valtakunnallinen teema vuosina 2021-2022 on liikunta. Teemavuosien aikana korkeakouluyhteisöjen opiskelijat ja henkilöstö haastetaan päi­vittäisen istumisen vähentämiseen, hyvien työskentelyasentojen omaksumiseen sekä fyysisen aktiivi­suuden merkityksen ja mahdollisuuksien havaitsemiseen omassa korkeakouluympäristössä. Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä sekä yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä liikunnan avulla ja kannustaa arkiliikunnan lisäämiseen.