Kynsisilsa
Kynsisilsaa on yleensä varpaankynsissä ja sitä on muutamassa kynnessä kerrallaan. Sormien kynsissä kynsisilsa on harvinaisempi. Silsaa voi olla myös jalkapohjissa ja varvasväleissä.
Joka kymmenes suomalainen aikuinen sairastaa kynsien sieni-infektiota. Lapsilla kynsisilsa on hyvin harvinainen, mutta iän myötä se yleistyy. Ikääntyneillä kynsien hoitotulokset ovat huonommat kuin nuorilla.
Useimmiten kynsisilsa alkaa kynnen kärkiosasta, etenee juostemaisesti kynnen sivuosassa kynnen tyveä kohti, paksuntaa ja irrottaa kynttä sekä aiheuttaa siihen värimuutosta vaurioittaen kynnen kokonaan. Sieniviljelynäytteen oikea ottotekniikka ja tulkinta ovat tärkeitä hoidon toteuttamiseksi ja hyödyttömien hoitojen välttämiseksi.
Itsehoito
- Siisti kynnet kerran viikossa.
- Muista kuivata varvasvälit huolellisesti, koska kosteisiin varpaisiin sienet tarttuvat helpommin.
- Seuraa ihon kuntoa. Mahdollisiin varvasvälien hautumiin on hyvä laittaa lampaanvilla- tai liinakangassuikaleita.
- Pidä yleisissä kosteissa tiloissa henkilökohtaisia suojajalkineita.
- Anna kenkien levätä muutaman viikon ajan hoidon jälkeen, jotta niihin jääneet sienirihmat kuolisivat.
- Vaihda sukat päivittäin ja pese ne 60°C asteessa.
- Käytä ilmavia ja tilavia sukkia ja kenkiä. Tarpeeksi leveässä kengänkärjessä on noin 0,5–1 cm käyntivaraa pisimmän varpaan eteen ja sopiva korkeus.
Liian korkeat korot muuttavat jalkaterän asentoa ja varpaat painuvat kärkeen, mikä vioittaa kynsiä ja altistaa kynsisilsalle, koska silsa valtaa helpommin vaurioituneen kynnen. - Itsehoitolääkkeillä kynsisienen saa parantumaan vain poikkeustapauksissa.
Milloin hoitoon?
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen jatkohoidon tarpeen määrittämiseksi, jos kynnet ovat paksut, haurastuneet, kynsi irtoaa tai kärkiosa on kulunut tai niihin on tullut värimuutoksia.
Lääkehoito
- Kynsisilsa paranee hyvin harvoin itsestään. Hoito mietitään yksilöllisesti oireiden haitta-asteen mukaan. Usein kynnen silsasieni-infektio vaatii sisäisen lääkityksen.
- Sienilääkitys tehoaa vain noin puolelle sitä käyttäneistä.
- Paikallisesti käytetty amorolfiinilakka auttaa vain kynnen kärkiosan kynsisilsaan tai lasten kynsisilsaan. Amorolfiinilakkaa käytetään 1–2 kertaa viikossa. Teho on melko huono yksinään, joten sitä käytetään suun kautta otettavan lääkkeen ohella. Tämän lisäksi sairas kynnen osa pitää leikata pois ja paksu kynsi viilataan ohuemmaksi.
- Antimykoottisista lääkityksistä terbinafiini on tehokkain. Hoito kestää 3–4 kuukautta. Tyypillinen, mutta harvinainen terbinafiinin haittavaikutus on makuaistin muuttuminen ja jopa häviäminen 1–2 kuukaudeksi. Lisäksi lääkeihottuma on mahdollinen. Jos lääkityksessä käytetään itrakonatsolia ja flukonatsolia, on yhteisvaikutukset muuhun lääkitykseen tarkastettava. Huomioithan, että antimykoottista lääkitystä ei voida käyttää raskauden tai imetyksen aikana.
Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta
YTHS Yleislääkäri / 29.3.2022