Upp till 34 procent av högskolestuderandena lider av social ångest, dvs. ångest som orsakas av rädsla för att bli föremål för uppmärksamhet. Resultaten framkommer i Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT-undersökningen) 2024. Förekomsten av social ångest var störst hos kvinnliga studerande i åldern 18–21 år, bland dem rapporterade 45 procent att de upplevt ångest under den senaste veckan. Näst vanligast var social ångest bland manliga studerande i åldern 30–34 år, bland dem hade 38 procent upplevt social ångest inom en vecka.
Ångest kan försämra funktionsförmågan och hämma studierna
Alla känner sig nervösa ibland, men en del av högskolestuderandena lider av social ångest som begränsar livet betydligt. ”Studielivet är förknippat med vissa predisponerande faktorer för ångest”, berättar SHVS psykolog Roosa Karttunen. ”Dessa kan vara förändringar i det sociala nätverket eller prestationsfokus i den egna studerandegemenskapen. Studiegrupperna växlar också i snabb takt, vilket innebär att man fortgående måste bekanta sig med nya människor.”
Karttunen betonar att social ångest i värsta fall kan fördröja studierna betydligt.
”Till exempel deltagande i undervisningen kan orsaka så mycket nervositet att den studerande avbryter sina kurser. Svårigheter i det sociala umgänget ökar också känslan av ensamhet i studiegemenskapen och kan minska engagemanget i studierna. Dessutom kan osäkerhet i studiernas slutskede gällande arbetssökning och att gå ut i arbetslivet fördröja utexamineringen.”
Den som lider av social ångest försöker ofta hantera sitt problem genom att undvika situationer som orsakar nervositet. Karttunen möter också studerande som nog kan genomföra sina studier, men ångesten tar ut sin rätt.
”Vissa studerande framskrider i sina studier inom målsatt tid, men ångestkänslan tröttar ut dem”, påpekar Karttunen. ”Då har de inte tillräckligt med energi för deltidsarbete, skötsel av hemmet, vardagssysslor eller hobbyer som ger avkoppling.” Enbart framgång i studierna är därmed inte en tillförlitlig mätare för att bedöma hur svår den sociala ångesten är.
Hur man kan bearbeta social ångest
Social ångest kräver vård, om den stör det normala livet och förorsakar undvikelsebeteende. Om ångesten är så svår, kan den påverka studieförmågan samt en studerandes allmän förmåga att fungera.
”Vid SHVS behandlar vi svåra social ångest både individuellt och i grupp”, berättar Roosa Karttunen. ”Utgångspunkten är alltid att acceptera ångestkänslorna och sedan bearbeta dem, eftersom ångestspiralen bara tilltar om man undviker och förnekar känslorna. För en del är denna terapimetod, lite oväntat, lättare i grupp. Stödet av handledaren och andra som lider av samma problem kan ge upplevelser av att man lyckas och mod att möta sociala situationer.”
Torsdagen den 10 april 2025 ordnar SHVS webbinariet Mielenrauhaa sosiaaliseen ahdistukseen (Sinnesfrid vid social ångest). Webbinariets huvudtalare är Maaret Kallio, som är utbildningspsykoterapeut, facklitterär författare och kolumnist. Under evenemanget fördjupar vi oss i social ångest som fenomen och tar upp metoder för att minska olägenheter av ångesten. Webbinariet har plats för 1000 deltagare in anmälningsordning.
Mer information till media
Intervjubegäran viestinta(at)yths.fi
Källor (på finska)
KOTT 2024: Mielenterveys ja mielenterveyspalvelujen riittävyys