Hoppa till verktygsfältet

15 % av högskolestuderandena använder någon typ av nikotinprodukt varje dag (KOTT-undersökningen 2024). Rökning och snusning har minskat de senaste åren, men däremot har användningen av andra nikotinprodukter ökat.

Nikotinpåsar är den mest använda nikotinprodukten bland manliga högskolestuderande. Bland kvinnliga studerande är användning av nikotinpåsar lika vanligt som rökning.

Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne som har skadliga effekter på hälsan och miljön. Att sluta använda det kan vara svårt och kräver ofta mer än enbart viljestyrka. Men det finns hjälp och stöd att få för den som vill sluta.

Sidans innehåll

Skulle jag ha nytta av att sluta?

Det är alltid värt att sluta använda nikotinprodukter. När du blir fri från beroendet blir du samtidigt kvitt abstinenssymtomen och behovet att lindra dem. På lång sikt kan det här förbättra din psykiska hälsa och sömnkvalitet, vilket i sin tur ger positiva effekter bland annat på din studieförmåga. Du kommer också att spara pengar, som du sedan kan lägga på annat. Du får dessutom fräschare andedräkt och bättre oral hälsa. Risken för många allvarliga sjukdomar minskar också, samtidigt som din hälsa och kondition förbättras.

>> Tillbaka till sidmenyn

En konkret plan hjälper dig att sluta

När du funderar på att sluta är det värt att ägna en stund åt att göra upp en konkret plan som kan stödja dig i detta. Det här för att sannolikheten att du ska fastna i beroendet igen är större om du försöker göra denna livsstilsförändring enbart styrd av känslor.

Ta dig tid att fundera en stund över följande frågor: Vad har användningen av nikotinprodukter gett dig? Vilken nytta har du haft av det? Vad är viktigt för dig i livet, och varför skulle du vilja sluta använda nikotinprodukter? Det är också klokt att försöka förutse och förbereda sig för kommande stunder och situationer där risken för att börja använda dem igen kan vara hög. Vad kunde hjälpa dig att motstå frestelsen i sådana situationer?

>> Tillbaka till sidmenyn

Stöd för att sluta finns att tillgå via hälsovården och på webben

Det kan vara utmanande att sluta och förbli nikotinfri, och det är inte bara en fråga om viljestyrka. Genom att ta hjälp av flera olika stödformer ökar du dina chanser att lyckas. Du kan få stöd för att sluta med nikotin via hälsovården, även på SHVS mottagningar.

Information finns också på webben. Längst ner på sidan har vi samlat länkar till olika webbplatser som behandlar nikotinstopp. Att till exempel räkna ihop hur mycket pengar du kan spara, lära dig vilka negativa miljöeffekter nikotinprodukter har eller läsa om andras erfarenheter av att sluta med nikotin kan hjälpa dig att fatta beslutet och öka din motivation. Kanske du kunde utmana en kompis eller din partner att också börja leva ett nikotinfritt liv!

>> Tillbaka till sidmenyn

Så påverkar nikotin din hälsa

Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne. Användning av nikotinprodukter – vare sig det gäller cigaretter, e-cigaretter (vejpar), snus eller nikotinpåsar – leder till ett nikotinberoende och är skadligt för den fysiska och psykiska hälsan. Det finns inget säkert sätt att använda nikotin.

Här följer några exempel på effekter av nikotin:

  • sammandragning av blodkärlen och ökad hjärtfrekvens
  • ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes
  • ökad förekomst av cellförändringar kopplade till utveckling av cancer, ökad tumörtillväxt och minskade effekter av cancerbehandlingar
  • akut förgiftning vid höga engångsdoser.

Utöver dessa fysiska effekter kan långtidsanvändning av nikotin också göra dig mer mottaglig för psykiska problem, till exempel symtom på ångest eller depression. Risken för koncentrationssvårigheter är också högre hos personer som använder nikotinprodukter.

Eftersom e-cigaretter, snus och nikotinpåsar innehåller höga halter av nikotin och därmed upprätthåller och kan förvärra nikotinberoende är de inga effektiva hjälpmedel vid rökavvänjning.

>> Tillbaka till sidmenyn

Så påverkar nikotinprodukter miljön

Utöver effekterna på hälsan har nikotinprodukter också skadliga effekter på miljön under hela produktionskedjan. Man hugger ner skog för att göra plats för tobaksodlingar och eldar med ved för att torka tobaken. Produktion, distribution och kassering av alla nikotinprodukter förbrukar naturresurser och orsakar utsläpp.

Cigarettfimpar har redan under lång tid varit den vanligaste typen av skräp som hittas på stränder, och nu är också e‑cigarettdelar och nikotinpåsar en vanlig syn. De giftiga substanserna i fimparna och e‑cigarettdelarna läcker ut i naturen, hamnar i vattendrag och orsakar allvarlig skada på ekosystemen.

Nikotin- och snuspåsar och deras förpackningar bryts ner i naturen till skadliga mikroplaster. Påsarna utgör också en omedelbar fara för små barn och djur. Om påsarna sväljs kan de orsaka förgiftning som kräver behandling.

>> Tillbaka till sidmenyn

Olika typer av nikotinberoende

Nikotinberoende kan utvecklas snabbt och också vid oregelbunden användning – särskilt hos unga, eftersom deras hjärna inte ännu är färdigutvecklad.

Ett fysiskt beroende tar sig uttryck i abstinenssymtom när du försöker sluta använda nikotin. De vanligaste abstinenssymtomen är irritation, otålighet, sug efter nikotinprodukter, koncentrations- och sömnsvårigheter, huvudvärk och sötsug. Abstinenssymtomen uppkommer inom 12 timmar efter nikotinstoppet och är som starkast efter några dagar. Symtomen kvarstår i genomsnitt 3–4 veckor.

Utöver fysiskt beroende kan nikotinprodukter också medföra ett socialt beroende. Du kan bli van att använda nikotin med vissa människor eller i vissa situationer, till exempel när du festar med studiekompisarna.

Ett fysiskt nikotinberoende leder till ett behov att använda nikotin för att lindra abstinenssymtomen. En del av dessa symtom är dock psykiska. Ibland används nikotin till exempel i hopp om att det ska förbättra koncentrationsförmågan eller hjälpa en att slappna av. Men i verkligheten förbättrar nikotin inte koncentrationen utan får bara abstinenssymtomen som försämrar koncentrationen att försvinna.

De olika typerna av beroende är med andra ord sammankopplade. I grund och botten handlar nikotinberoende om att hjärnan vänjer sig vid nikotin, med den följden att frånvaro av nikotin skapar behov som tar sig olika uttryck.

>> Tillbaka till sidmenyn

Olika typer av nikotinprodukter

Tobak

Rökning är skadligt för hela kroppen. Det skadar lungorna och cirkulationssystemet och orsakar olika typer av cancer samt osteoporos. Därtill har rökning negativa effekter på fertiliteten, huden och den orala hälsan. Tobaksodlingarna, produktionskedjan för cigaretter samt världens vanligaste typ av skräp – cigarettfimparna – orsakar alla betydande skada för miljön.

På befolkningsnivå minskar rökningen. Enligt den nationella hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT 2024) röker 4 % av högskolestuderandena dagligen. I takt med att användningen av traditionella cigaretter minskat har nya produkter introducerats på marknaden, med målet att nå i synnerhet unga människor och få dem att bli långtidsanvändare av nikotin.

>> Tillbaka till sidmenyn

E-cigaretter (vejpar)

E-cigaretter, eller vejpar, är batteridrivna enheter som värmer upp vätskan som finns i en behållare inuti enheten så att det bildas en inhalerbar aerosol. Vätskan kan innehålla nikotin och flera andra skadliga ämnen (till exempel acetaldehyd, bensaldehyd, bensen, formaldehyd, limonen, naftalen, toluen, tobaksspecifika nitrosaminer, krom, koppar, bly och nickel). I studier har man också hittat andra skadliga ämnen i vejpprodukterna utöver dem som nämns i produktbeskrivningen, som alltså inte nödvändigtvis alltid är korrekt.

Rökning av e‑cigaretter försämrar lungfunktionen och kan orsaka sjukdomar i cirkulations- och andningsorganen. EVALI (e‑cigarette or vaping use-associated lung injury) är en akut lungskada orsakad av e-cigarettrökning. Den kan utvecklas redan efter en kort tids användning.

De vanligaste symtomen på EVALI är hosta, andningssvårigheter, andnöd, sveda i mun och slemhinnor samt heshet. EVALI medför en inflammation som drabbar hela kroppen och kan därför orsaka illamående och andra besvär i buken, feber och hjärtklappning.

Vejpprodukter marknadsförs aggressivt. De är designade för att se lockande ut och tilltala unga användare. I marknadsföringen framställs de ofta också som ofarliga, vilket inte är sant.

>> Tillbaka till sidmenyn

Snus

Snus tillverkas av mald tobak och används i form av antingen portionspåsar eller lössnus som placeras mellan tandköttet och överläppen. Snus innehåller cancerframkallande ämnen som tas upp i kroppen både via munslemhinnan och efter att de svalts ner. Snuset orsakar slemhinneförändringar i munnen samt tillbakadraget tandkött och ökar risken för tandköttsinflammation, parodontit (en sjukdom i tandköttet), kariesskador på rotytorna och dålig andedräkt.

Försäljning, förmedling och överlåtelse av snus är olagligt i Finland. Detsamma gäller beställning av snus på webben. Snuset som används här kommer oftast från Sverige, och de snusprodukter som kommer in i Finland tenderar att vara starkare än dem som svenskarna själva använder. Eftersom snus har en hög nikotinhalt och används långa stunder i taget orsakar det ett kraftigt nikotinberoende.

>> Tillbaka till sidmenyn

Nikotinpåsar

Nikotinpåsar används på samma sätt som portionspåsar med snus, det vill säga de placeras under läppen. De innehåller inte tobak men kan innehålla en betydande mängd nikotin. Nikotinpåsar utsätter användarna för de skadliga effekterna av nikotin:

  • ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes
  • ökad risk för cellförändringar kopplade till utveckling av cancer
  • risk för akut nikotinförgiftning vid användning av stora nikotinmängder
  • skada på munslemhinnan motsvarande den som orsakas av snus.

Utöver nikotin innehåller nikotinpåsarna aromämnen för att göra dem mer lockande för användarna. Marknadsföringen av nikotinpåsar, särskilt i sociala medier, är omsorgsfullt planerad och riktad, ibland med falska påståenden om att nikotinpåsar är bra för hälsan, välbefinnandet eller miljön.

>> Tillbaka till sidmenyn

Mer information om temat

>> Tillbaka till sidmenyn