Siirry sisältöön

Puolet korkeakouluopiskelijoista käyttää YTHS:n palveluja – saatua hoitoa pidetään hyödyllisenä

Noin puolet korkeakouluopiskelijoista käyttää pääsääntöisesti Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) terveyspalveluja. Ammattikorkeakouluissa YTHS:n palveluja käyttävien osuus lähes kaksinkertaistui 24 prosentista 43 prosenttiin vuosien 2021 ja 2024 välillä. Tulokset selviävät korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.

YTHS tarjoaa perusterveydenhuollon tasoiset terveyden- ja sairaanhoitopalvelut sekä terveydenedistämispalvelut korkeakoulututkinto-opiskelijoille Suomessa.

“Johtopäätös tuloksista on, että ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat löytäneet YTHS:n palvelut sen jälkeen, kun ammattikorkeakouluopiskelijat tulivat YTHS:n palvelujen piiriin vuonna 2021”, kertoo YTHS:n johtajaylilääkäri Teija Kulmala.

”Suunterveyden palveluja käyttäneiden osuus kasvoi ammattikorkeakouluopiskelijoiden osalta. Lisäksi aiempaa useampi ammattikorkeakouluopiskelijoista koki, että suunterveyden palvelut olivat riittävät. YTHS:n käyntitietojenkin perusteella ammattikorkeakouluopiskelijoilla on enemmän suun terveydenhoidon tarvetta kuin yliopisto-opiskelijoilla”, Kulmala sanoo.

Suurin osa kokee YTHS:ltä saamansa hoidon hyödylliseksi

Kolme neljästä opiskelijasta kokee YTHS:ltä saamansa hoidon hyödylliseksi. Hoidon hyödylliseksi kokeneiden osuus kasvoi ammattikorkeakoulussa opiskelevilla kahdeksan prosenttiyksikköä edellisestä tutkimuskerrasta.

”Tulos voi kertoa siitä, että opiskelijoiden mielestä YTHS:n palvelut auttavat heitä aidosti terveyshuolien ratkaisemisessa. YTHS:llä on paikkansa korkeakouluopiskelijoiden terveyden erityisasiantuntijana ja opiskeluterveyden edistäjänä”, Teija Kulmala sanoo.

Kuitenkin reilu 40 prosenttia opiskelijoista kokee saaneensa riittämättömästi YTHS:n palveluja tarpeeseensa nähden. Lisäksi vain joka kolmas opiskelija kokee aina saaneensa yhteyden YTHS:n hoitopaikkaan sujuvasti. Tulos on säilynyt samalla tasolla edellisestä tutkimuskerrasta.

”Myös YTHS:n keräämä asiakaspalaute osoittaa, että opiskelijat eivät koe nykyistä pääsääntöisesti puhelimitse tapahtuvaa yhteydenottotapaa mieluisana. Jotta yhteydenotto YTHS:ään olisi sujuvampaa, panostamme monikanavaisen digitaalisen asiointimallin rakentamiseen ja kehittämme erityisesti opiskelijoiden suosimaa chat-kanavaa”, Kulmala kertoo.

”On tärkeää, että KOTT-tutkimuksen tulokset johtavat käytännön toimenpiteisiin. THL:n ja YTHS:n yhteistyö tähtääkin juuri siihen, että tutkittua tietoa hyödynnetään YTHS:n palvelujen kehittämisessä”, THL:n vastaava tutkija Suvi Parikka sanoo.   

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Siihen osallistui 3 600 iältään 18–34-vuotiasta opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista ympäri Suomen.

THL on nyt julkaissut tulokset opiskeluterveydenhuollosta. Tulokset ovat saatavilla sukupuolittain, ikäryhmittäin ja korkeakoulusektoreittain.

THL on julkaissut aikaisemmin KOTT-tutkimuksen tulokset opiskelijoiden mielenterveydestä ja mielenterveyspalvelujen riittävyydestä sekä koetusta terveydestä, toimintakyvystä,  osallisuudesta ja elinoloista. Lisää KOTT-tutkimuksen raportteja korkeakouluopiskelijoiden terveydestä, hyvinvoinnista ja palvelujen käytöstä julkaistaan loppuvuonna 2024 ja alkuvuodesta 2025.

Lähde

Lisätietoja

Teija Kulmala
johtajaylilääkäri
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)
puh. 041 731 9420
etunimi.sukunimi(at)yths.fi

Suvi Parikka
vastaava tutkija
THL
puh. 029 524 7959
etunimi.sukunimi(at)thl.fi