Hoppa till verktygsfältet
Tyvärr är vår bedömning av vårdbehovet överbelastad, och en del av serviceformulären i webbtjänsten Self är tillfälligt otillgängliga. Om formuläret du behöver är ur bruk, ber vi dig att kontakta oss per telefon. Vi beklagar eventuella besvär.

Din rygg tycker om omväxling

Ländryggssmärta är den vanligaste orsaken till att besöka en fysioterapeut på SHVS. Även unga vuxna kan uppleva störande ryggbesvär, men de beror nästan alltid på ofarliga orsaker. Till ära av den globala dagen för ryggens hälsa delar vi fysioterapeutens tips för att upprätthålla ryggens välmående.

Läs mer om ländryggssmärta i SHVS Hälsodatabank

Läs om smärta i övre delen av ryggen i Hälsodatabanken

Läs mer om En gång i timmen -pauskampanjen

Opiskelijat jumppaavat.

Sätt att förebygga ryggsmärta

1) Byt ställning regelbundet, helst en gång i timmen

Det är viktigare att byta ställning flera gånger under dagen än att hitta den perfekta arbetsställningen. Du kan till exempel studera ibland sittande och ibland stående, eller till och med liggande på soffan. Hemma kan du skapa ett stående arbetsbord genom att använda till exempel en strykjärnsbräda en bokhylla och bokhögar. Var också uppmärksam på hur mycket tid du spenderar på din telefon och ta regelbundna pauser från detta.

2) Inkludera variation i din vardag för att minska sittandet

Studier innebär ofta mycket sittande. Fundera på vad du kan göra för att vara mer aktiv vid sidan. Du kan börja med en ny sport, men det finns också andra sätt att få variation. Om du till exempel gillar konstutställningar eller museer, besök dem. Eller träffa dina vänner genom att ta promenader tillsammans. Vardagsmotion är också ett bra sätt att öka din dagliga aktivitet.

3) Säkra tillräckligt stöd när du arbetar

När du arbetar i sittande ställning, se till att din rygg får stöd av en stabil yta. Detta görs enklast med en justerbar arbetsstol. Även om du använder andra typer av stolar eller sitter på soffan, är det bra att stödja ryggen, till exempel med kuddar.

Läs fler tips om hur du kan förebygga rygg- och nacksmärta på 70 hälsotips-sidan

En global dag för nationell vecka för ryggens hälsa

Globala dagen för ryggens hälsa (World Spine Day) firas årligen den 16 oktober. Dagen syftar till att öka medvetenheten om ryggsmärta globalt och främja ryggens hälsa.

I Finland firas den nationella veckan för ryggens hälsa under samma vecka där den globala dagen äger rum.

Läs mer om globala dagen fär ryggens hälsa (worldspineday.org, länk på engelska)

Läs mer om främjandet av ryggens hälsa (selkäkanava.fi, länk på svenska)