”Att prata är den viktigaste sexuella färdigheten!” Det här anser Maria Nikunlaakso, som är sexualrådgivare och servicechef inom sexual- och relationsrådgivning för unga på Befolkningsförbundet och som kommer att tala på det riksomfattande webbinariet Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi (’Studerandes sexuella välmående’) i början av oktober.
Nikunlaakso uppmanar parterna att diskutera sina önskemål innan de har sex.
”Alltså vilka förutsättningar som bör uppfyllas innan man vill ha sex. Vissa vill duscha före samlag, medan andra vill ha lugn och ro”, säger Nikunlaakso som exempel.
Det är naturligtvis viktigt att i förväg diskutera om man behöver skydd mot graviditet eller könssjukdomar.
Att identifiera sina egna gränser och prata om dem är av största vikt. Nikunlaakso rekommenderar att man i förväg kommer överens om vad man ska göra om något inte känns bra.
”Hur kan jag så enkelt som möjligt berätta att samlaget orsakar problem och att jag vill sluta?”
Berätta för partnern vad som känns bra
Utgångspunkten är att sex ska kännas bra för båda parterna. Därför är det viktigt att kunna förklara för partnern vilka sexformer som känns bra.
Nikunlaakso säger att man också behöver diskutera om man är redo att pröva någon sexform, men ändå känner sig osäker.
Efter samlaget bör man försöka säga med ord vad som kändes bra och vad man vill göra på nytt.
I en helt ny relation rekommenderar Nikunlaakso att man går igenom reglerna för relationen.
”Är det frågan om en monogam relation, där man har sex endast med varandra. Eller är det en relation där parterna inte är bundna till varandra? Eller är det en öppen relation där parterna har bundit sig till varandra men ändå kommer överens om att de får ha sex med andra?
Åsikterna kan och får ändras med tiden. Man måste naturligtvis kunna diskutera sina åsikter med varandra.
”Det viktiga är att det finns så lite som möjligt som bygger på antaganden!
Sexuellt umgänge medför också problem – och dessa behöver man inte vara ensam om
Och om allt inte går som man har tänkt i sexrelationen? Parterna kan ha olika önskemål som inte går att förena eller samlagen lyckas inte på grund av smärtor eller erektionsstörningar.
Nikunlaakso har ett lugnande besked: den situation som upplevs nu kommer inte nödvändigtvis att vara för evigt.
”Men man kan påverka många faktorer. Det finns många former av hjälp vid sexuella problem”, säger Nikunlaakso uppmuntrande.
Prestationsfokus i högskolestudierna kan ibland påverka den intima relationen. Man kan få en föreställning om att även sex borde vara lätt och fullkomligt. Många tror att de är de enda som har problem. Sexuella problem är dock vanliga bland unga vuxna.
Det är också helt normalt att lusten förändras under livet.
”I början av relationen är lusten vanligen stor, och det är naturligt att den sedan minskar. Och det är inte heller så att något är fel, om sexlivet inte är på samma sätt som det var i början av relationen”, säger Nikunlaakso.
Hon har märkt att människor ibland skäms när de berättar att allt inte går som i filmerna. Nikunlaakso förstår det här – frågor som berör sexualiteten är ju väldigt känsliga och förknippade med den egna identiteten.
”Det skulle vara bra att komma ifrån alla självklarheter, att sex ska vara på ett visst sätt!”
Du kan höra mer om detta ämne i vårt webbinarium
Du kan höra mer om Maria Nikunlaaksos tankar under det riksomfattande hälsofrämjande webbinariet, som ordnas torsdag 3.10.2024 kl. 14–15.30. Tyngdpunkten i Nikunlaaksos inlägg i webbinariet ”Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi” är att stöda unga vuxna att fatta beslut som har en positiv inverkan på deras sexuella hälsa och sexuella välmående. Evenemanget är på finska.
Efter Nikunlaakso talar överläkaren inom allmän och mental hälsa Minna Paavonsalo från SHVS. Paavonsalo berättar om främjande av sexuell hälsa och vårdtjänster för studerande.
Finlands studentkårers förbund (FSF) och Finlands studerandekårers förbund (SAMOK) framför också sina hälsningar. Jesse Häyhä (FSF) tar i sitt anförande om studerandes sexuella välmående upp mångfald och likvärdighet.
- Anmäl dig till Teams-webbinariet som ordnas torsdag 3.10.2024 via den här länken (teams.microsoft.com)
- Om du vill delta i detta evenemang utan att ditt namn visas för andra deltagare, vänligen läs instruktionerna: Anonymt deltagande i SHVS webbinarium
Webbinariet ”Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi” (’Studerandes sexuella välmående’) ingår i studenthälsoveckan Hälsa genom små handlingar, som SHVS nu ordnar för tredje gången (30.9-4.10.2024).
Här finns programmet för studenthälsoveckan Hälsa genom små handlingar.
Program på svenska under studenthälsoveckan
MÅNDAG 30.9.2024 kl. 12
Är smärta i bäckenbottnen normalt och behöver man tåla den? Hur vet man om bäckenbottnen är överspänd/för spänd eller för svag? Vad kan samlagssmärta bero på?
Du kan får svar till exempel på dessa frågor, när du lyssnar på informationsinslaget som börjar kl. 12 Fysioterapi och sexuell hälsa: samlagssmärta, bäckenbottnens funktion och avslappning. Evenemang med samma innehåll ordnas på både finska och svenska kl. 12. Under det finskspråkiga webbinariet svarar fysioterapeut Anna Metsämuuronen på frågorna och under det svenskspråkiga webbinariet fysioterapeut Yvonne Granlund.
- Anmäl dig till det svenskspråkiga webbinariet via denna länk (teams.microsoft.com)
- Du som är högskolestuderande kan skicka in dina frågor i förväg via detta formulär före onsdag 25.9.2024. (Observera att vi kan svara endast på frågor av allmän karaktär under webbinariet – ange inte personlig hälsoinformation eller annan känslig information på formuläret.)
- Om du vill delta i detta evenemang utan att ditt namn visas för andra deltagare, vänligen läs instruktionerna: Anonymt deltagande i SHVS webbinarium
- Vill du hellre delta på finska? Titta på vår finska webbplats.
(Uppdaterat 30.9.2024 namnen på talarna för webbinariet ”Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi”.)