Siirry sisältöön
Tarkista uutisestamme poikkeavat aukioloajat joulunaikaan, vuodenvaihteessa ja loppiaisena. Lue lisää

Huolehdi siitä, että sinun rajojasi ei seksissä ylitetä

”Puhuminen on tärkein seksitaito!” Tätä mieltä on seksuaaliterapeutti ja Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso, joka on tulossa pääpuhujaksi YTHS:n valtakunnalliseen Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaariin lokakuun alussa.

  • Ilmoittautumisohjeet torstaina 3.10.2024 klo 14–15.30 järjestettävään valtakunnalliseen terveyden edistämisen webinaariin löydät tältä samalta sivulta.

Nikunlaakso kannustaa puhumaan kumppanin kanssa ennen seksin harrastamista siitä, millaisia toiveita kummallakin on.

”Eli mitä edellytyksiä tarvitsee täyttyä, että haluaa harrastaa seksiä? Jollekulle on tärkeää käydä suihkussa ennen seksiä – toiselle taas se, että tila on rauhallinen”, Nikunlaakso luettelee esimerkkejä.

Etukäteen on luonnollisesti välttämätöntä puhua siitä, tarvitaanko raskauden tai seksitautien ehkäisyä.

Omien rajojen tunnistaminen ja siitä puhuminen on aivan olennaista. Nikunlaakso kehottaa etukäteen sopimaan, mitä tehdään, jos jokin ei tunnukaan hyvältä.

”Kuinka saan mahdollisimman helposti kerrottua, jos seksissä tulee ongelmia ja haluan lopettaa?”

Kerro kumppanille, mikä tuntuu hyvältä

Lähtökohtaisesti seksin tulisi tuntua kaikista osapuolista hyvältä. Siksi kumppanille on tärkeää pystyä ilmaisemaan, mitkä seksitavat tuntuvat mieluisilta.

Nikunlaakso sanoo, että keskustelu on tarpeen myös, jos periaatteessa olisi valmis kokeilemaan jotakin seksitapaa mutta josta on silti epävarma.

Seksin jälkeen kannattaa yrittää sanoittaa ääneen sitä, mikä tuntui hyvältä ja mitä olisi valmis tekemään uudestaankin.

Kokonaan uudessa suhteessa Nikunlaakso kannustaa käymään läpi suhteen säännöt.

”Onko kyseessä monogaaminen suhde, jossa seksiä harrastetaan vain toistensa kanssa. Tai onko kyseessä suhde, jossa osapuolet eivät ole sitoutuneet toisiinsa? Vaiko avoin suhde, jossa kumppanit ovat sitoutuneita toisiinsa mutta sopivat silti, että seksiä saa harrastaa muidenkin kanssa?” 

Mieli voi ja saa ajan myötä muuttua. Siitä pitäisi tietenkin pystyä kommunikoimaan toiselle.

”Pääasia on, että olisi mahdollisimman vähän asioita, jotka perustuvat oletuksiin!

Ongelmatkin kuuluvat seksiin – ja niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin

Entä jos seksisuhteessa kaikki ei suju, kuten toivoisi? Kumppanuksien halut saattavat esimerkiksi olla eriparisia, tai seksiakti ei onnistu kipujen tai erektiohäiriöiden vuoksi.

Nikunlaaksolla on rauhoittava viesti: tällä hetkellä koettu tilanne ei ole välttämättä aina ja ikuisesti näin.

”Useisiin asioihin pystyy kuitenkin vaikuttamaan. Seksiin liittyviin kysymyksiin on monenlaista apua saatavilla”, Nikunlaakso rohkaisee.

Joskus korkeakouluopiskeluihin liittyvä suorituskeskeisyys voi heijastua intiimisuhteisiinkin. Saattaa syntyä kuvitelma, että myös seksin pitäisi olla helppoa ja täydellistä. Moni voi luulla olevansa ainoa, kenellä on ongelmia. Seksiin liittyvät ongelmat ovat kuitenkin tyypillisiä nuorilla aikuisillakin.

On myös täysin normaalia, että halut muuttuvat elämän aikana toisenlaisiksi.

”Usein suhteen alussa riittää paljon halua, ja on luontaista, että se sitten vähenee. Mutta ei myöskään ole niin, että jotain olisi pielessä, jos seksi ei ole enää sellaista kuin suhteen alussa”, Nikunlaakso sanoo.

Hän on huomannut, että ihmiset saattavat häpeillen kertoa, jos jokin ei suju kuten elokuvissa. Vaikka kyllä Nikunlaakso sen ymmärtääkin – ovathan seksuaalisuuteen liittyvät asiat niin herkkiä, syvälle omaan identiteettiin liittyviä juttuja.

”Olisi hyvä päästä eroon kaikenlaisista itsestäänselvyyksistä, että seksin kuuluu olla jonkin tietynlaista!”

Taustalla pinkki seinä, vaalea sydän, jossa hahmon pää ja puhekuplassa sydän, Pienillä teoilla terveyttä -viikon palapelimäinen logo, YTHS:n logo ja teksti "Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi, Terveyden edistämisen webinaari torstaina 3.10.2024".

Tule kuulolle Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaariin 3.10.2024

Maria Nikunlaakson ajatuksia on mahdollista kuulla lisää torstaina 3.10.2024 klo 14–15.30 järjestettävässä valtakunnallisen terveyden edistämisen webinaarissa. Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaarissa Nikunlaakson puheenvuoron painopiste on tukea nuoria aikuisia tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat myönteisesti heidän seksuaaliterveyteensä ja seksuaaliseen hyvinvointiinsa.

Nikunlaakson jälkeen puheenvuoron nappaa yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri Minna Paavonsalo YTHS:ltä. Paavonsalo kertoo opiskelijoille seksuaaliterveyden edistämisen ja hoidon palveluista. ​Tilaisuuteen tuovat tervehdyksensä myös Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK). Jesse Häyhä (SYL) lähestyy opiskelijan seksuaalisen hyvinvoinnin teemaa monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Webinaarin ohjelma

Klo 14.00 Tapahtuman avaus

Klo 14.05-14.50 Mitä on seksuaalinen hyvinvointi. Maria Nikunlaakso, Väestöliiton nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnan palvelupäällikkö

Klo 14.50-15.10 Kommenttipuheenvuoro: Seksuaaliterveyden hoito ja edistäminen näkyy YTHS:llä. Minna Paavonsalo, YTHS:n yleis- ja mielenterveyden ylilääkäri

Klo 15.10-15.30 Monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus opiskelijan seksuaalisessa hyvinvoinnissa. Jesse Häyhä, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Linda Vallenius, Suomen opiskelijakuntien liitto

Klo 15.30 – Webinaari päättyy

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua tapahtumaan ihan sen alkamiseen asti.

Jos haluat liittyä webinaariin nimettömästi, lue tietosuojaosiostamme ohjeet anonyymiin osallistumiseen YTHS:n verkkotapahtumissa.

Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaari on osa Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikkoa, jonka YTHS järjestää nyt kolmatta kertaa. Katso Pienillä teoilla terveyttä -opiskeluhyvinvointiviikon ohjelma.

(Päivitetty 30.9.2024 Opiskelijan seksuaalinen hyvinvointi -webinaarin esiintyjien nimiä).