Hoppa till verktygsfältet
För att kunna använda SHVS tjänster efter den 1.8.2024, måste du vara registrerad för höstterminen vid din högskola. Närvaroinformation uppdateras till SHVS från högskolorna inom cirka 1–3 vardagar efter registrering. Läs mer

Regelbundna måltider gör att vakenheten och blodsockret hålls på en lämplig nivå, vilket främjar studieförmågan. Tankarna löper inte när man är hungrig. Måltider med jämna mellanrum förhindrar att hungern blir för stor, och då är det lättare att reglera ätandet och till exempel undvika småätande. Men många upplever att det är svårt att uppnå en regelbunden måltidsrytm. Med hjälp av dessa tips från SHVS kan du öva dig i att äta regelbundet.

Hitta en rytm som passar dig

Regelbunden måltidsrytm innebär inte ett minutiöst schema. I studievardagen varierar dagsschemat ofta från föreläsningar klockan åtta på morgonen till dagar med självstudier på distans hemma. Men det är viktigt att bygga upp dagen kring huvudmåltiderna, dvs. frukost, lunch och middag. Som komplettering till dessa kan du lägga till 1–2 mellanmål och ett kvällsmål enligt behov. För de flesta är det lämpligt att äta något med 3–4 timmars mellanrum, men din egen rytm hittar du endast genom att pröva dig fram.

Förutse och använd påminnelser

Många har nytta av en förhandsplan när de börjar öva sig att äta regelbundet. Om ditt mål till exempel är att äta ett mellanmål på eftermiddagen, fundera färdigt ut en lämplig tidpunkt. Vad vill du äta till mellanmål, har du till exempel ingredienser till mellanmålet färdigt i ditt skåp? Och om studiedagen blir längre än förväntat? Skulle du kunna ha en påse nöt- och fruktmix och mellanmålskex i din ryggsäck? 

Om din måltidsrytm har varit oregelbunden fungerar inte kroppens hungers- och mättnadssignaler tillräckligt effektivt. I början kan det kännas som om du måste äta även när du inte är hungrig. Men när du följer rutinen märker du att hungern börjar göra sig påmind före följande måltid. Om det finns risk för att du glömmer att äta, kan du testa måltidslarm i din telefon eller till exempel minneslappar på kylskåpsdörren. Eller är det möjligt att planera in gemensamma middagar tillsammans med studie- eller rumskompisar?

Ta ett steg i taget

Stora förändringar kan kännas lockande, men när du vill skapa bestående rutiner är det bäst att skynda långsamt. Du bör koncentrera dig på en måltid åt gången när du övar dig att äta regelbundet, till exempel så här: ”Min följande övning är att äta lunch mitt på dagen”. P.S.: Genom att delta i skolluncher på studentrestauranger som stöds av FPA får du en färdig måltid enligt näringsrekommendationerna på bordet. Det lönar sig att utnyttja denna förmån!