Punainen silmä
Silmän tai silmien punoitus on varsin yleinen oire, jonka taustalla voi olla lukuisia syitä. Itse punainen silmä on seurausta verisuonten laajenemisesta tai verenvuodosta.
Syitä silmien punoitukseen
- valvominen
- pitkään jatkunut lähityö
- alkoholin käyttö
- silmien kuivuminen
- sidekalvon tulehdus
- silmään joutunut rikka
- allergia
- UV-valo
- kemiallinen ärsytys
- sugillaatio eli sidekalvon alainen verenvuoto
- sarveiskalvon, kovakalvon tai värikalvon tulehdus
- äkillinen silmänpaineen kohoaminen
Silmätulehdukseen liittyy usein silmän kutinaa, vetistystä, kirvelyä tai roskantunnetta, ja silmä voi rähmiä. Tulehdus voi esiintyä vain toisessa silmässä tai molemmissa. Allerginen sidekalvontulehdus liittyy useimmiten siitepölyaikaan tai tiettyjen eläinten läheisyydessä oleskeluun.
Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio) voi ilmaantua itsestään ja joskus ponnistelun, silmän hieromisen tai varsin vähäisenkin vamman seurauksena. Silmässä on tällöin nähtävissä kirkkaanpunainen alue, joka kattaa osittain tai kokonaan silmän valkuaisen alueen. Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa toistuvia sugillaatioita.
Punainen silmä voi johtua myös silmän kovakalvoon (valkoinen osaan), värikalvoon tai sarveiskalvoon liittyvästä sairaudesta. Punoitus on silloin runsaimmillaan sarveiskalvon ympärillä ja silmässä esiintyy särkyä ja valonarkuutta. Näkökyky voi myös tuolloin heiketä.
Punainen silmä ja itsehoito
Silloin, kun punainen silmä johtuu ilmeisestä syystä (valvomisen, lähityön, lyhytaikaisen ärsytyksen tai alkoholin käytön aiheuttama), ei välttämättä tarvita hoitoa. Punoitusta voi vähentää apteekista saatavilla sidekalvon verisuonia supistavilla tipoilla, joita voi käyttää muutaman päivän ajan. Näitä tippoja ei kuitenkaan tule käyttää, jos punoituksen syynä on silmien kuivuminen.
Ilmeisen allergisen sidekalvotulehduksen oireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiäkin saatavilla antihistamiinilääkkeillä ja allergiasilmätipoilla.
Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio) ei vaadi hoitoa, jos sen syntyyn ei liity silmään kohdistunutta vammaa, eikä silmä ole arka. Punoitus häviää itsestään muutamassa viikossa.
Milloin hoitoon
Punoittava silmä edellyttää muissa kuin edellä kuvatuissa selvissä valvomisen, lyhytaikaisen ärsytyksen tai alkoholinkäytön aiheuttamissa tapauksissa aina ammattilaisen tutkimusta syyn selvittämiseksi. Myös toistuvien sidekalvon alaisten verenvuotojen vuoksi on hyvä hakeutua ammattilaisen arvioon.
Jos punoittavassa silmässä näkö heikkenee äkillisesti tai silmässä on kipua, hoitoon on hakeuduttava välittömästi.
Tietolähteet: Duodecim: Terveysportti, Lääkärin tietokanta
YTHS Yleislääkäri / 20.6.2023