Opiskelijat tilaavat YTHS:n Testaa kotona -palvelun kautta noin 20 000 seksitautitestiä vuosittain. Tässä kirjoituksessa YTHS:n terveydenhoitaja kertoo seksitaudeista ja siitä, milloin testeissä kannattaa käydä.
Mitä seksitaudit ovat?
Seksitaudeiksi (eli sukupuolitaudeiksi) kutsutaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Yleisimpiä seksitauteja ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio.
Kuinka seksitaudit tarttuvat?
Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua niin peniksen, emättimen, peräsuolen kuin suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi tai suuseksisuoja suojaavat useimmilta tartunnoilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide vähentää edelleen kondomin rikkoutumisen vaaraa. Kondylooma- ja sukuelinherpestartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella, myös taudin oireettomassa vaiheessa.
Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta. Rokotteella voidaan ehkäistä A- ja B-hepatiittien sekä kondylooman tartuntoja.
Milloin tulisi käydä seksitautitestissä?
Seksitaudit on syytä testata aina, jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai kondomi on mennyt rikki, etenkin jos ilmenee seksitaudille tyypillisiä oireita. Tyypillisiä oireita on esimerkiksi poikkeavat vuodot virtsaputkesta tai emättimestä ja sukuelinten alueen haavaumat. On hyvä muistaa, että seksitaudit voivat kuitenkin olla myös oireettomia. Myös oireeton taudin kantaja voi levittää tautia tietämättään eteenpäin, joten seksitautien testaus kannattaa!
Ei ole myöskään olemassa sellaista testiä, jolla testattaisiin kaikki seksitaudit kerralla. Koska testit ovat tautikohtaisia, varmista aina mitä tauteja sinulta testataan.
Kuinka yleisiä seksitaudit ovat Suomessa?
Tilastoja seksitautien yleisyydestä ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Eniten Suomessa diagnosoidaan klamydiaa (noin 16 000 tapausta vuodessa), kondyloomaa ja sukuelinherpestä. Kuppatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 200 ja tippuritapauksia yli 600. Uusia HIV-tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 180. Näistä enemmistö on seksuaalisessa kanssakäymisessä saatuja tartuntoja.
Seksitaudin voi saada minkä ikäisenä tahansa, mutta osa taudeista painottuu nuorten ikäryhmiin. Esimerkiksi valtaosa uusista klamydiatartunnoista todetaan alle 25-vuotiailla. Tippuritartuntojen määrä on puolestaan lisääntynyt erityisesti alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä.
Kysy asiantuntijalta seksitaudeista TO 25.1. klo 12!
Jos seksitautien testaus ilmaiseksi kiinnostaa tai haluat tietää vielä lisää eri taudeista, vastaavat YTHS:n asiantuntija opiskelijoiden kysymyksiin aiheesta torstaina 25.1. klo 12. Tilaisuus on osa kuukausittaisia Terveyden tietoisku -verkkotapaamisia. Katso ohjeet kysymyksen jättämiseen ja ilmoittaudu mukaan tapahtuman ilmoittautumissivulla.
Maksaako seksitautien hoito opiskelijalle?
Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien tutkimukset ja hoito ovat asiakkaalle maksuttomia. Tämä koskee myös pääosin julkisrahoitteisen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluja. Maksuttoman lääkityksen jakelu tapahtuu opiskelijan asuinpaikkakunnasta riippuen joko julkisen terveydenhuollon kautta tai reseptillä apteekista noudettuna. Opiskelijaa ohjeistetaan aina ottamaan kontrollinäyte lääkehoidon jälkeen.
Vaatiiko sekstitautien testaus aina käyntiä vastaanotolla?
YTHS:n asiakkaat voivat tilata klamydian ja tippurin kotitestipaketin suoraan Testaa Kotona -sivustolta. Kun testitulos on valmis, opiskelija saa siitä ilmoituksen tekstiviestinä. Jos opiskelija ei itse ole yhteydessä YTHS:ään positiivisen tuloksen saatuaan, digipalveluiden hoitaja on yhteydessä opiskelijaan, jotta tarvittava hoito toteutuu.
Opiskelija voi myös täyttää YTHS:n Self-palvelussa Seksitaudit-lomakkeen, jolloin lomaketta käsittelevä digipalveluiden hoitaja tekee tarvittavat laboratoriolähetteet. Tuolloin opiskelija käy laboratoriossa näytteenotossa.
Opiskelija voi olla myös yhteydessä YTHS:ään Selfin chat-palvelun kautta tai puhelimitse hoidontarpeen arviointia varten.
Paljonko seksitautien etätestausta tehdään YTHS:n kautta?
Vuoden 2023 tammi-syyskuussa YTHS:n Testaa kotona -palvelun kautta otettiin kaikkiaan 16 972 klamydia-tippuri-näytettä. Luku sisältää sekä limakalvo- että virtsanäytteet ja niin diagnoosi- kuin kontrollinäytteet. Eniten seksitautitestejä tehdään juhlapyhien aikaan, kuten uuden vuoden ja vapun jälkeen, sekä alkusyksyllä opintojen alettua.
Lähteet: Terveysportti.fi, THL.fi, YTHS:n tilastointi
Kirjoittaja on seksuaalineuvoja ja YTHS:llä työskentelevä terveydenhoitaja.
Seksitautien kotitestaus YTHS:ltä
YTHS:n artikkeli seksitaudeista