Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin

”Yksi itsemyötätuntoinen hetki voi muuttaa päiväsi kulkua, monta itsemyötätuntoista hetkeä voivat muuttaa elämäsi kulkua, ” sanoo työterveyspsykologi Ronnie Grandell. Grandell puhuu Nyytin ja YTHS:n järjestämässä Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin -webinaarissa 7.4.2022 klo 8.30-11.45.

Webinaarin tarkoitus on nostaa esiin keinoja ja tukitoimia, joilla voidaan helpottaa mielenterveyden haasteiden vuoksi keskeyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden paluuta opintoihin.

Ohjelma on suunnattu kaikille korkeakouluopiskelijoille, opetus- ja ohjaustyötä tekeville, opiskeluterveydenhuollossa työskenteleville ja opiskelijajärjestöille sekä ennen kaikkea Sinulle, joka haluat saada tietoa tai vahvistaa osaamista opintojen jatkamisen tukemisesta.

Millaisia puheenvuoroja on luvassa?

Ronnie Grandell puhuu esityksessään itsemyötätunnon merkityksestä opintoihin palatessa.

”Itsemyötätunnolla tarkoitetaan kykyä kohdella itseään kuin kohtelisi toista henkilöä kenestä välittää, erityisesti vaikeina hetkinä, kuten virheen tai vastoinkäymisen sattuessa tai kiireen yhteydessä. Tämän taidon harjaannuttaminen on tutkimusten mukaan oiva tapa vähentää stressiä, lisätä elämäntyytyväisyyden kokemusta ja vahvistaa henkistä sinnikkyyttä muutostilanteissa”, Grandell sanoo.

Opiskelijan näkökulman ja äänen webinaariin tuo Koala-ryhmän jäsen Emilia Taimen. Hän kertoo, millaiset asiat helpottavat opiskelua opiskelijan omat voimavarat huomioiden.

Opiskeluterveysneuvottelu voi auttaa eteenpäin, kun opinnot takkuavat. YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen kertoo korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon tuen yhteensovittamisesta. Opiskeluterveysneuvottelun tavoitteena on etsiä yhdessä opiskelijan, korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon kanssa keinoja opiskelukyvyn edistämiseksi ja opintojen mahdollistamiseksi.

Kelan vastaavan suunnittelijan Seija Arjorannan puheenvuorossa kuullaan tilastotietoa sekä avataan opiskelijan työkykyprosessia.

Usein opintojen lisäksi tauolla ovat olleet myös kontaktit opiskeluyhteisöön. Toinen korkeakouluopiskelija mentorina voi auttaa opintoihin palaavaa takaisin yhteisöön sekä toimia tärkeänä vertaisena opiskelun ilojen ja haasteiden jakajana. Takaisin opintoihin -mentoroinnista tuen muotona kertoo hankepäällikkö Marjo Siltanen Nyyti ry:stä. 

Tuella ja itsemyötätunnolla takaisin opintoihin -webinaarin ohjelma 7.4.2022 klo 8.30 – 11.45

08.30–08.40 Päivän avaus – Laura Heimonen, hankepäällikkö Myötätuntoa korkeakouluihin -hanke, Nyyti ry

08.40–09.00 Opiskelijan työkyky ja kuntoutukseen ohjautuminen – vastaava suunnittelija Seija Arjoranta, Kela

09.00–09.20 Miltä tuntuu palata takaisin opintoihin? Kokemuksia opiskelijan näkökulmasta – Koala-ryhmän jäsen Emilia Taimen

09.20-09.40  Korkeakoulun ja YTHS:n tukitoimien yhteensovittaminen opiskeluterveysneuvottelun keinoin –mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen, YTHS

09.40–10.00 Takaisin opintoihin -mentorointi opintoihin palaavan tukena, Takaisin opintoihin hankkeen hankepäällikkö Marjo Siltanen, Nyyti ry

10.00–10.20 Tauko

10.20–11.00 Itsemyötätunto tukena opintoihin palatessa – työterveyspsykologi, johtajuuscoach ja tietokirjalija Ronnie Grandell

11.00–11.30 Erilaiset tukimuodot korkeakouluissa – esimerkit Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Itä-Suomen yliopistosta

11.30–11.45 Päätössanat

Tervetuloa!

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua webinaariin tältä sivulta löytyvästä painikkeesta. Huomaathan, että ilmoittautuminen tai webinaariin osallistuminen ei onnistu Internet Explorer -selaimella (suosittelemme esimerkiksi Edgeä, Chromea tai Safaria).

Webinaari järjestetään osana Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanjaa (nyyti.fi), jota vietetään 7.4.–14.4.2022. Tämänvuotisena kampanjateemana on myötätunto.