Siirry sisältöön
Etsitkö tietoa influenssarokotuksista YTHS:llä? Katso paikkakuntakohtaiset tiedot täältä.

Fysioterapeuttien suoravastaanotto nopeuttaa hoitoon pääsyä

Sattuuko alaselkään, kolottaako polvea? Onko sinulla olkapää- ja niskavaivoja? Tuki- ja liikuntaelinoireet ovat korkeakouluopiskelijoillakin hyvin yleisiä.

Mutta ei hätää, sillä YTHS on viime lokakuussa virallisesti lanseerannut fysioterapeuttien suoravastaanotot – ja ne toimivat erinomaisesti. Sekä opiskelijat, YTHS:n fysioterapeutit ja lääkärit tuntuvat olevan malliin tyytyväisiä.

Fysioterapian suoravastaanotto on toimintamalli, jossa tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas ohjautuu fysioterapeutin vastaanotolle käymättä ensin lääkärissä. Silti fysioterapeutti konsultoi aina tarvittaessa lääkäriä.

YTHS:n vastaava fysioterapeutti Heidi Riska kertoo, että fysioterapeutin suoravastaanoton myötä hoitoon pääsy nopeutuu, asiakas saa ensivaiheen ohjeet ja kuntoutuminen saadaan käyntiin oikea-aikaisesti.

Fysioterapeutti on tuki- ja liikuntaelinasiantuntija ja usein se oikea ensikontakti. On kuitenkin hyvä muistaa, että lääkärin vastaanotto ei ole koskaan poissuljettu vaihtoehto.

Pääset moniammatilliseen hoitoon

Opiskelijoiden yleisimmät tuki- ja liikuntaelinoireet liittyvät kuormitustekijöihin. Esimerkiksi selän, polven tai olkapään oireen taustalla on usein virheellinen, liiallinen tai liian vähäinen ja yksipuolinen kuormitus, joka johtaa kipuun.

Vain harvoin taustalla on niin sanottuja vakavampia syitä, joiden hoito vaatisi esimerkiksi leikkausta. Usein oireet lievittyvät lihasepätasapainon korjaantumisen ja kuormituksen optimoinnin myötä.

”Fysioterapeuttien suoravastaanoton myötä lääkäreiden ja fysioterapeuttien yhteistyö on lisääntynyt, ja se on tuonut laatua vastaanottotyöhön”, Riska sanoo.

Miten hoitoon – ja mitä siellä tapahtuu?

Kun sinulle tulee esimerkiksi alaselkäkipu tai olkapääkipu, ole yhteydessä YTHS:n ajanvaraukseen. Siellä henkilökunta arvioi, kuuluuko vaivasi fysioterapeutin hoidettavaksi.

Fysioterapeutti ohjaa ergonomia- ja kuormitusasioissa, tuki- ja liikuntaelinoireen tai -vamman jälkeisessä kuntoutuksessa ja liikunnan aloittamisessa sekä kivun hoidossa.

Korona-aikaan osa vastaanotoista on hoidettu etänä, mutta tarvittaessa opiskelija on aina otettu paikan päälle, toki maskit ja hygienia huomioiden.

Kun sitten pääset suoravastaanotolle, fysioterapeutti haastattelee sinua ja tekee kliinisen tutkimuksen eli ensiarvion, minkä mukaan edetään.

Fysioterapeutti antaa sinulle mahdollisesti kuormitus- ja harjoitusohjeita ja kipuhoito-ohjeita. Tarvittaessa hän konsultoi lääkäriä tai ohjaa sinut lääkärille ja muuhun jatkohoitoon.

YTHS:n fysioterapeuttien osaamista kehitetään jatkuvasti

Kaikki YTHS:n fysioterapeutit, joita on yhteensä yli 30 eri puolilla maata, tekevät suoravastaanottoja.

Riska arvioi, että hänen omassa palvelupisteessään, YTHS:n eteläisellä alueella fysioterapian lähi- ja etävastaanotot jakautuvat suurin piirtein tasan. Muualla Suomessa on ollut enemmän lähivastaanottoja. Osin tämä johtuu koronatilanteesta.

”YTHS on lisäkouluttanut fysioterapeuttejaan tätä mallia varten, joten on upeaa, että jo yli 80 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireisista tulee suoravastaanotolle”, iloitsee Riska, joka tekee fysioterapian suoravastaanotoista myös väitöskirjaa.

YTHS on viime vuonna siirtynyt vähitellen suoravastaanottomalliin ja tavoitteena on, että yli 90 prosenttia tuki- ja liikuntaelinoireisista asiakkaista hoidettaisiin fysioterapiassa.