Ravitsemusta tukevat ryhmät
Valtakunnalliset FODMAP-etäryhmät
YTHS:n FODMAP-ryhmät on tarkoitettu ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavien elintapahoidon tueksi. Ryhmässä keskitytään ruokavaliokokeilun toteuttamiseen, mutta ryhmän aikana jaetaan tietoa myös muista elintapatekijöistä toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa ja herätellään pohtimaan näiden merkitystä omien oireiden taustalla.
Mitä YTHS:n FODMAP-ryhmä tarjoaa?
- Tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä, toiminnallisten vatsavaivojen ruokavaliohoidosta, mahdollisista ravintolisistä ja muusta elintapahoidosta.
- Ohjeita ja käytännön vinkkejä FODMAP-ruokavalion toteuttamiseen sekä paljon lisämateriaaleja tutustuttavaksi.
- Vertaistukea.
Lyhyesti FODMAP-ruokavaliosta
FODMAP-ruokavalio on kehitetty ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoidoksi. FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan ravinnon yhdisteitä, jotka sulavat huonosti ja voivat aiheuttaa herkkävatsaisille vatsaoireita.
Ruokavaliokokeiluun kuuluu aina kolme vaihetta:
- Rajoitusvaihe (2–4 viikkoa), jolloin ruokavaliosta karsitaan runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita.
- Laajennusvaihe (6–12 viikkoa), jossa ruokavalioon palautetaan suunnitellusti rajoitettuja ruoka-aineita oireita aiheuttavien ruokien selvittämiseksi.
- Ylläpitovaihe, jonka tavoitteena on mahdollisimman laaja ruokavalio – vältetään vain niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat hankalia oireita.
Kenelle ryhmä sopii?
FODMAP-ruokavalio ei ole toiminnallisten vatsavaivojen ensimmäinen hoitokeino, vaan ennen sitä tulisi kiinnittää yleisesti huomiota omiin elintapoihin (muun muassa ruokailutottumuksiin, uneen, liikkumiseen ja stressin säätelyyn). Lisäksi olisi suositeltavaa kokeilla kuitulisää (esimerkiksi psyllium) ja/tai maitohappobakteerivalmistetta, sillä osa saa jo niistä riittävää apua tilanteeseensa.
FODMAP-ruokavaliokokeilu ei myöskään sovi sellaisenaan kaikille, mistä saat lisätietoa YTHS:n henkilökunnalta. Ryhmässä voi kokeilla myös niin sanottua yksinkertaistettua FODMAP-ruokavaliota, jossa on vähemmän rajoitettavia ruoka-aineita. Myös kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavat voivat osallistua ryhmään.
Ryhmä sopii sinulle, jos vastaat seuraaviin kohtiin myöntävästi:
- Olet kokeillut jo ensivaiheen hoitomuotoja ja oireesi ovat edelleen haastavia.
- YTHS:n työntekijä on arvioinut soveltuvuutesi ryhmään.
- Olet kiinnostunut kokeilemaan ohjatusti FODMAP-ruokavalio vaikutusta vatsaoireisiisi.
- Koet ryhmämuotoisen hoidon itsellesi mahdolliseksi ja pystyt osallistumaan ryhmäkäynneille.
FODMAP-ryhmien toteutus
- FODMAP-ryhmään kuuluu kolme Teams-etätapaamista kolmen viikon välein.
- Ryhmän ohjaajana toimii laillistettu ravitsemusterapeutti.
- Yhteen ryhmään mahtuu maksimissaan kahdeksan opiskelijaa. Ryhmä järjestetään, jos osallistujia on vähintään neljä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
- Jos sinulla on jo hoitosuhde YTHS:llä, ota FODMAP-ryhmä puheeksi vastaanotolla. Muussa tapauksessa ota yhteyttä hoidontarpeen arviointiin puhelimitse tai SelfChatissa. Ravitsemusterapeutti ottaa sinuun yhteyttä noin viikkoa ennen ryhmän aloitusta joko puhelimitse (soitto tulee tuntemattomasta numerosta) tai Self-viestillä, jonka yhteydessä vahvistetaan tai peruutetaan ryhmään osallistumisesi tilanteesi mukaan. Jos et mahdu ryhmään toivomanasi ajankohtana, sinulta tiedustellaan halukkuutta osallistua muihin ryhmiin.
- Ilmoitathan hyvissä ajoin etukäteen, jos Sinulle tulee poissaoloja ryhmästä.
Kevätlukukauden 2025 FODMAP-ryhmät
Keväällä 2025 järjestetään kaksi ryhmää.
Ryhmä 1 kokoontuu kolmena keskiviikkoiltapäivänä:
- keskiviikkona 5.2.2025 klo 13.30–15
- keskiviikkona 26.2.2025 klo 13.30–15 ja
- keskiviikkona 19.3.2025 klo 13.30–15
Ilmoittautuminen ryhmään 1 viimeistään 22.1.2025. Jos sinulla on jo hoitosuhde YTHS:llä, ota FODMAP-ryhmä puheeksi vastaanotolla. Muussa tapauksessa ota yhteyttä hoidontarpeen arviointiin puhelimitse tai SelfChatissa.
Ryhmä 2 kokoontuu kolmena keskiviikkoiltapäivänä:
- keskiviikkona 2.4.2025 klo 13.30–15
- keskiviikkona 23.4.2025 klo 13.30–15 ja
- keskiviikkona 14.5.2025 klo 13.30–15
Ilmoittautuminen ryhmään 2 viimeistään 19.3.2024. Jos sinulla on jo hoitosuhde YTHS:llä, ota FODMAP-ryhmä puheeksi vastaanotolla. Muussa tapauksessa ota yhteyttä hoidontarpeen arviointiin puhelimitse tai SelfChatissa.